Nyhed

Hårdere krav til dagpengemodtagere, nej tak!

Diskussionen om hårdere krav til dagpengemodtagere er gennem de seneste år dukket op ad flere omgange. Derfor har YouGov på vegne af A-kassernes brancheorganisation AK-samvirke spurgt et repræsentativt udsnit af den danske befolkning om deres syn på at stille hårdere krav til dagpengemodtagere. Konklusionen er klar: Det store flertal af danskerne ønsker ikke skærpelser og meget få har tiltro til hårdere kravs positive effekter

Mennesker der går

Et stort flertal af danskerne vender sig imod hårdere krav til dagpengemodtagere (26% for, 61% imod, 13% ved ikke). Oveni er der en udpræget mistillid til, at skrappere krav til dagpengemodtagere gør nogen positiv forskel. Kun 28% af danskerne tror, at hårdere krav vil få flere i arbejde, 57% har ikke nogen tiltro til en beskæftigelseseffekt, mens 15 % ikke har gjort deres stilling op. Målingen er foretaget af YouGov for AK-Samvirke i august 2016.

- Danskerne ønsker ikke og tror ikke på hårdere krav til dagpengemodtagerne – og det med god grund. Langt de fleste dagpengemodtagere søger med lys og lygte efter nyt job og de få, der forsøger at snyde på vægten, dem kommer a-kasserne allerede efter i dag. Det har talrige tilsyn dokumenteret, siger Torben Poulsen, der er formand for AK-Samvirke.

Hårdere krav gør mere skade end gavn
AK-Samvirkes måling viser også, at danskerne oplever, at de krav, der stilles i dag, medfører en kontrol, der ikke er fair overfor flertallet af dagpengemodtagere. 77% mener således, at de nuværende krav medfører urimelig meget kontrol af de mange, der gerne vil i arbejde. 15% er uenige, mens 9% er i tvivl.

- Ifølge OECD er de danske krav til dagpengemodtagere blandt de absolut strengeste i Europa. Det har selvfølgelig konsekvenser for oplevelsen af systemet. Vi skal hele tiden holde balancen, hvor vi ikke accepterer snyd, men heller ikke unødigt mistænkeliggøre alle. Det er i virkeligheden i alles interesse, hvis vi skal have et velfungerende arbejdsmarked, siger AK-Samvirkes formand Torben Poulsen.

Konkrete stramninger afvises markant
Målingen viser også, at nogle af de konkrete stramninger, der har været oppe i den offentlige debat i 2016 blankt afvises af flertallet.

Der er stor modvilje mod at stille krav om at søge arbejde med mere end 3 timers daglig transporttid, som minimumskravet er for ny-ledige i dag. (2% for, 94% imod, 4% ved ikke). Faktisk mener et anseeligt flertal (60%), at endda det nuværende minimumskrav på 3 timers daglig transporttid er for skrapt.

Der er ligeledes en markant modvilje til at stille skrappere krav til personer, der netop er blevet færdige med deres uddannelse – såkaldte dimittender – end til andre grupper i dagpengesystemet (22% for, 64% imod og 13% ved ikke).