Ønsker til ny minister

Vi ønsker et dagpengesystem med mere tryghed og tillid

Danske A-kassers ønsker til den nye beskæftigelsesminister er et løft af dagpengene, et bedre beskæftigelsessystem og forenkling af de komplicerede dagpengeregler. ’Og vi står klar med masser af erfaring og gode råd til, hvordan vores fælles system kan gøres mere enkelt, administrerbart og trygt,’ lover Danske A-kassers formand, Eva Obdrup, den nye minister

Foto af Eva Obdrup - bredformat

'Der er i den grad brug for afbureaukratisering og for mere tillid og mindre kontrol, så der bliver tid til det, der er vigtigt for medlemmerne, for arbejdsgiverne, for os alle sammen; nemlig at ledige kommer hurtigt tilbage i job,' siger Eva Obdrup, formand for Danske A-kasser.

[Dette er en opdateret version af en artikel, der blev offentliggjort den 3. november 2022]

Danmark har fået ny regering og ny beskæftigelsesminister. Sidstnævnte er socialdemokraten Ane Halsboe-Jørgensen. Danske A-kasser har gjort en ønskeseddel klar til ministeren. Overskrifterne på ønskerne er et løft af dagpengene, et bedre beskæftigelsessystem og forenkling af alt for komplekse dagpengeregler.

”Det er ønsker, som en samlet branche er enige om. Vel er der nuancer i ønskerne fra a-kasserne, men alle som én peger på, at der er et stort behov for, at den nye minister tager fat de tre nævnte områder,” siger Danske A-kassers formand Eva Obdrup, og peger på at ønskerne er blevet uddybet i de interview med ledere af otte a-kasser, som Danske A-kasser bragte op til valget.

Dagpenge med mere tryghed

I interviewene blev det blandt andet uddybet, hvorfor det er et stort ønske hos branchen, at dagpengene løftes.

Den nye beskæftigelsesminister bør som det allerførste se på, hvordan den økonomiske tryghed kan komme tilbage i dagpengesystemet, for alle der bliver ledige
Eva Obdrup

Både ved at det planlagte løft af dagpengene i de første tre måneder bibeholdes her efter valget, og også gennem en mere generel styrkelse af dagpengene:

”Selv om vi er glade for det beskæftigelsestillæg, som forhåbentlig snart bliver til virkelighed, og som vil give visse grupper højere dagpenge i de første tre måneder, så er vi enige om, at det ikke er nok til at give dagpengemodtagerne en rimelig tryghed. Slet ikke i den nuværende økonomiske situation med voldsom inflation. Så den nye beskæftigelsesminister bør som det allerførste se på, hvordan den økonomiske tryghed kan komme tilbage i dagpengesystemet, for alle der bliver ledige,” forklarer Eva Obdrup. 

Hun tilføjer, at Danske A-kasser naturligvis foretrækker et permanent og generelt løft af dagpengene, men at et midlertidigt tillæg til dagpengene også kan være en vej til mere tryghed lige nu og her.

Selv om vi er glade for beskæftigelsestillægget, så er vi bestemt ikke glade for, at det er dimittenderne, der skal finansiere det
Eva Obdrup

Fx i form af det inflationstillæg, som Danske A-kasser tidligere har foreslået. Et tillæg på 3,5 procent af dagpengene til dagpengemodtagerne til og med 2023. Et forslag som i øvrigt med den nuværende ledighed er en gratis omgang for staten.

Derudover peger Eva Obdrup på, at den nye minister bør se på de planlagte forringelser af forholdene for ledige dimittender:

”Selv om vi er glade for beskæftigelsestillægget, så er vi bestemt ikke glade for, at det er dimittenderne, der skal finansiere det med en lavere dagpengesats og en kortere dagpengeperiode. Dimittenderne vil ikke bare kunne få svært ved at klare sig økonomisk med en meget lav dagpengesats – de vil også kunne få svært ved at se, hvorfor de skal meldes sig ind i en a-kasse. Derfor bør ministeren også se på, hvordan vi sikrer en fortsat høj tilslutning til systemet blandt dimittenderne,” siger hun.

Et bedre beskæftigelsessystem

Et andet stort ønske fra Danske A-kasser til ministeren er, at beskæftigelsessystemet skal forbedres:

”Vi vil ikke deltage i bashingen af jobcentrene, men vi anerkender, at systemet kan skrues bedre sammen. A-kasserne er glade for, at det nu er aftalt, at de skal have ansvaret for egne medlemmer de første tre måneder af ledighedsperioden, men a-kasserne kan og vil gerne tage et endnu større ansvar, i hvert fald i de første seks måneder. Det vil også kunne frigive tid og ressourcer  til det øvrige beskæftigelsessystem, så det kan fokusere på at give en indsats til dem, som har andre udfordringer end ledighed,” siger Eva Obdrup, der også peger på, at uddannelse og opkvalificering bør spille en meget større rolle i indsatsen for de ledige:

”Både for at hjælpe de ledige bedst muligt og for at sikre, at samfundet har en arbejdsstyrke med de rette kompetencer”. 

Forenkling af reglerne

Sidst men ikke mindst er det et stort og gennemgående ønske hos a-kasserne, at den nye minister vil bane vejen for reelle og mærkbare regelforenklinger.

Der er i den grad brug for afbureaukratisering og for mere tillid og mindre kontrol
Eva Obdrup

I artikelserien kommer der forskellige bud fra a-kasserne på, hvordan sådan en opgave kan gribes an – og hvor der særligt bør sættes ind.

”Der er i den grad brug for afbureaukratisering og for mere tillid og mindre kontrol, så der bliver tid til det, der er vigtigt for medlemmerne, for arbejdsgiverne, for os alle sammen; nemlig at ledige kommer hurtigt tilbage i job. Til gengæld står vi klar med masser af erfaring og gode råd til, hvordan vores fælles system kan gøres mere enkelt, administrerbart og trygt”.