Opdateret notat

Udenlandske statsborgere på det danske arbejdsmarked

Ses der bort fra corona-året 2020 faldt den procentvise ledighed fra 2012 og frem svagt for nordiske statsborgere og betydeligt for tredjelandsborgere. Ledighedsprocenten har samtidig været stort set uændret for borgere fra EU/EØS/EFTA (uden Norden). Dette er blot nogle af de tal, som findes i Danske A-kassers opdatererede notat om udenlandske statsborgere på det danske arbejdsmarked

Billede af verden

Knap 300.000 lønmodtagere i Danmark havde i december 2020 udenlandsk statsborgerskab. 10 år tidligere udgjorde antallet lidt over 160.000. Det svarer til at 5,8 procent af lønmodtagerne i december 2010 havde udenlandsk statsborgerskab, mens det i 2020 var 10,3 procent. 

Tilsvarende udgjorde de udenlandske statsborgere i 2009 8,3 procent af alle fuldtidsmodtagere af dagpenge, mens andelen i 2020 var steget til 15,4 procent. Det viser et opdateret notat fra Danske A-kasser, der indeholder en lang række nøgletal vedrørende udenlandske statsborgere på det danske arbejdsmarked.

Notatet viser også, at den procentvise ledighed i hele perioden har ligget højere for udenlandske statsborgere i forhold til danske statsborgere. Men at forskellen ikke er øget eller formindsket væsentligt over årene. Forskellen målt i procentpoint har i hele perioden svinget mellem 1,8 og 3,2. 

Færre tredjelandsborgere på dagpenge

Ses der bort fra corona-året 2020 viser notatet - opdelt på ’landegrupper’ - at den procentvise ledighed fra 2012 og frem faldt svagt for nordiske statsborgere og betydeligt for tredjelandsborgere. Derimod forblev ledighedsprocenten stort set uændret for borgere fra EU/EØS/EFTA uden Norden. 

Eva Obdrup, der er formand for Danske A-kasser, siger, at notatet understreger, at Venstre fortsat godt kan holde et opholdskrav for ret til dagpenge i skuffen.

”Venstre har jo meldt ud, at de vil genoplive opholdskravet rettet mod tredjelandsborgere, hvis de kan komme til det. Men vores tal viser fortsat, at der bestemt ikke er brug for den uretfærdige og bureaukratiske absurditet i vores dagpengesystem. Tallene viser, at mens der er kommet flere tredjelandsborgere på arbejdsmarkedet i Danmark, så er deres ledighedstal faldet betydeligt de sidste 10 år – og helt frem til coronakrisen, hvor den jo er steget for alle grupper,” siger Eva Obdrup.

Foto af Eva Obdrup - s/h

Eva Obdrup

Formand for Danske A-kasser
88 920 700
Michel Klos, Danske A-kasser, Sort/Hvid

Michel Klos

Chefkonsulent
46 971 705