Drop sprogkravet

Tidskrævende og ufleksibelt prøvesystem

Hvis du som færdiguddannet kan se, at du får brug for at søge om dimittenddagpenge, og er nødt til at gå til prøve for at opfylde sprogkravet, må du umiddelbart se langt efter dagpengene. For prøverne afholdes kun to gange om året og tilmeldingsfristen er 10 uger

Kalender

Prøve i Dansk 2, der både tæller en skriftlig og en mundtlig del, bliver kun afholdt to gange om året, hvor der er en måned mellem den skriftlige prøve og den mundtlige prøve. Prøverne ligger i maj/juni og i november/december og tilmeldingsfristen er hele 10 uger før prøverne afholdes.

Du skal holde tungen lige i munden, hvis du vil til prøve i Dansk 2 for at opfylde sprogkravet. Også selv om du kan flydende dansk lige som Linn i artiklen ’Linn var ’dansk’ nok til at blive dansk statsborger, men ikke til at opfylde sprogkravet’.

For selv om selve prøven i Linns tilfælde nok skulle være til at klare, så er vejen derhen temmelig tidskrævende og med vigtige datoer og frister, som skal overholdes.  

Du kan nemlig ikke gå til prøve eller tilmelde dig, når som helst. Så hvis du som færdiguddannet kan se, at du får brug for at søge om dimittenddagpenge, og er nødt til at gå til prøve for at opfylde sprogkravet, så må du umiddelbart se langt efter dagpengene.

Den situation har politikerne skabt i en tid, hvor de ellers taler om, at der skal skæres ned på regler og bureaukrati og hvor de laver politiske aftaler, der skal gøre det nemmere at holde på de udenlandske dimittender. Det virker jo helt paradoksalt.
Eva Obdrup

For prøverne, der både tæller en skriftlig og en mundtlig del, bliver kun afholdt to gange om året, hvor der er en måned mellem den skriftlige prøve og den mundtlige prøve. Prøverne ligger i maj/juni og i november/december og tilmeldingsfristen er hele 10 uger før prøverne afholdes.

I år har den første skriftlige prøve i Dansk 2 lige været afholdt den 15. maj, så hvis du missede den, må du vente til næste skriftlige prøve, der afholdes 13. november med tilmeldingsfrist den 2. september.

På den måde bliver dagpengesystemet både mindre trygt og mindre fleksibelt. Jeg synes virkelig, det er uhensigtsmæssigt.
Eva Obdrup

Da man ikke kan få dagpenge som nyuddannet, hvis man ikke opfylder sprogkravet, kan man altså risikere at ’miste’ op til 10 måneders dagpenge.

Helt paradoksalt

Eva Obdrup, formand for Danske A-kasser, siger, at det dermed er umuligt for en nyuddannet med bare nogenlunde kort aftræk at leve op til det formelle prøvekrav og bevise, at vedkommende kan dansk.

”Så vi står i en situation, hvor fx også danskere, der er opvokset i udlandet; udenlandske borgere, der har boet i Danmark og som taler dansk og borgere med dobbelt statsborgerskab bare for en sikkerheds skyld bør tilmelde sig og tage en prøve i Dansk 2 længe før de er færdiguddannede og overhovedet ved, om de får behov for dimittenddagpenge. Og den situation har politikerne skabt i en tid, hvor de ellers taler om, at der skal skæres ned på regler og bureaukrati og hvor de laver politiske aftaler, der skal gøre det nemmere at holde på de udenlandske dimittender. Det virker jo helt paradoksalt,” siger Eva Obdrup.

Hun minder også om den store reform på området ’Aftale om et tryggere dagpengesystem’, der netop skulle gøre dagpengesystemet tryggere og mere fleksibelt og moderne.

”Altså man gør jo det stik modsatte ved at hive et rigidt prøvesystem fra Udlændinge- og Integrationsministeriet ind i dagpengesystemet og kræve at selv unge, der kan flydende dansk, i visse tilfælde skal hives igennem de her prøver, hvis de vil have dagpenge. På den måde bliver dagpengesystemet både mindre trygt og mindre fleksibelt. Jeg synes virkelig, det er uhensigtsmæssigt”.

Dobbeltstraf hvis du kan dansk

I øvrigt er reglerne skruet sådan sammen, at du bliver straffet økonomisk, hvis du taler dansk i forvejen, men er nødt til at bevise det ved at gå op til prøve i Dansk 2. For hvis du kan dansk og derfor ikke behøver danskundervisning, inden du skal til prøve, så er du det, der kaldes ’selvstuderende’. 

Man kan jo tale om en dobbeltstraf for de dimittender, der kan dansk, men ikke lever op til det formelle sprogkrav. 
Eva Obdrup

Og selvstuderende skal betale et gebyr på 1.520 kroner for at gå til prøve. Hvorimod prøven er gratis, hvis du har modtaget danskundervisning inden, som også er gratis.

”Man kan jo tale om en dobbeltstraf for de dimittender, der kan dansk, men ikke lever op til det formelle sprogkrav. De skal tage en prøve og så skal de ovenikøbet selv betale for det i modsætning til alle dem, der har modtaget gratis undervisning. Det virker langt fra gennemtænkt det her”.

Læs mere om indholdet af prøve i Dansk 2 her
 

Se mere om prøvedatoer, tilmelding og pris her

 

Drop sprogkravet

Siden 1. maj 2023 har dimittender skullet opfylde et sprogkrav for at kunne modtage dagpenge.

Danske A-kasser mener, at sprogkravet bør afskaffes, fordi det er både uretfærdigt, kontraproduktivt og bureaukratisk.

Læs mere om Danske A-kassers indsats her

Om sprogkravet

Sprogkravet betyder kort fortalt, at nyuddannede a-kassemedlemmer skal have bestået Prøve i Dansk 2 eller en danskprøve på et tilsvarende eller højere niveau for at have ret til dimittenddagpenge.

Kravet kan også opfyldes ved at have gennemført 6. klassetrin i folkeskolen.