Nyhed

Rekrutteringsproblemer løses ikke med et snuptag

Brancheorganisationen Danske A-kasser har ikke meget fidus til regeringens nye udspil, der skal sikre kvalificeret arbejdskraft til hele Danmark: - Vi må ikke gamble med fleksibiliteten på det danske arbejdsmarked i jagten på hurtige snuptagsløsninger, der alligevel ikke virker, siger formand for Danske A-kasser, Torben Poulsen

Person der svejser

Sagen kort: Regeringen foreslår blandt andet i et nyt udspil, der skal sikre kvalificeret arbejdskraft til hele landet, at skærpe sanktionerne over for ledige dagpengemodtagere: Skærpede sanktioner for såkaldt ”selvforskyldt ledighed” – altså en længere karantæne for ledige, der selv har sagt deres job op eller afvist et jobtilbud. Skærpede sanktioner ved gentagelsestilfælde. Og skærpede krav om såkaldt ”geografisk rådighed” – altså krav om hvor langt fra ens egen bopæl, man er forpligtet til at søge arbejde.

- Danske A-kasser deler fuldt ud regeringens ambitioner om at sikre kvalificeret arbejdskraft til danske virksomheder. Men vi må desværre aflive illusionerne om, at der er en reserve af arbejdskraft, der kan udløses gennem skærpede sanktioner. Skærpede sanktioner vil alene forringe fleksibiliteten på arbejdsmarkedet, siger Torben Poulsen, der er formand for brancheorganisationen Danske A-kasser.

Torben Poulsen forudser, at skærpede sanktioner for selvforskyldt ledighed vil forringe kvaliteten af den arbejdskraft, som danske virksomheder har til rådighed:

- Ønsker vi virkelig, at stavnsbinde mennesker til deres arbejdspladser. Vil det øge vores konkurrenceevne og sikre bedre arbejdskraft til danske virksomheder? Danmark er netop historien om det modsatte: At fleksibilitet på arbejdsmarkedet har gjort os rige og konkurrencedygtige, siger Torben Poulsen.

Torben Poulsen har heller ikke forventninger til, at krav om øget geografisk rådighed vil udløse mere kvalificeret arbejdskraft:

- Vi stiller allerede i dag hårde krav om, at folk skal søge job med op til 4 timers daglig transport. Vores oplevelse er faktisk, at arbejdskraft bliver fravalgt på grund af for lang transporttid – simpelthen fordi virksomhederne frygter, at folk søger videre, når der dukker et job op tættere på bopælen. Det kan selvfølgelig virke absurd, hvis der er ledige i en ende af landet og mangel på arbejdskraft i den anden ende. Men ude i virkeligheden er løsningen desværre langt mere kompliceret end blot at skærpe sanktionerne, siger Torben Poulsen.

- Helt grundlæggende spænder det danske dagpengesystem et sikkerhedsnet ud under os alle. Det sikrer et fleksibelt arbejdsmarked. Derfor har danskerne noget nær verdensrekord i jobskifte. Fleksibiliteten kommer både erhvervslivet og den enkelte til gode. Det er også derfor, at Dansk Industris direktør Karsten Dybvad har advaret mod flere forringelser. Og det er netop derfor vi ikke skal gamble med fleksibiliteten på det danske arbejdsmarked i jagten på hurtige snuptagsløsninger, der alligevel ikke virker, siger Torben Poulsen.

Verner Sand Kirk, Danske A-kasser, Sort/hvid

Verner Sand Kirk

Direktør
46971701