Repræsentantskabsmøde

Nyt dagpengesystem skal være attraktivt

Hvis ikke den økonomiske ramme for et nyt dagpengesystem bliver større, får vi ikke et mere attraktivt system, sagde formand for AK-Samvirke, Torben Poulsen, på brancheorganisationens repræsentantskabsmøde i dag.

Torben Poulsen

På AK-Samvirkes repræsentantskabsmøde i dag fremlagde Torben Poulsen, formand for AK-Samvirke, a-kassernes overordnede ønsker til et nyt dagpengesystem.

Han advarede imod at tro, man kan skabe et attraktivt dagpengesystem, hvis ikke der bliver tilført flere ressourcer ind i systemet.

Det er fuldstændig afgørende, at et nyt dagpengesystem er attraktivt for alle – uanset om du er akademiker, pædagog eller ufaglært. Lige nu er 7 ud af 10 arbejdsløshedsforsikret i en a-kasse. Ambitionen må være, at den andel om nogle år er 8 ud af 10 og ikke 6 ud af 10
Torben Poulsen, formand for AK-Samvirke

 

 

Et attraktivt system for alle

Kommissionen er nemlig blevet bedt om at holde sig inden for den samme økonomiske ramme, som det nuværende system har. Derfor vil de forslag, dagpengekommissionen fremlægger den 19. oktober om at færre mister dagpengeretten, skulle finansieres af forringelser på andre områder:

”I dag falder 14000 ledige årligt ud af dagpengesystemet. Hvis det antal skal ned, skal der findes finansiering til det. Men hvis man følger kommissoriet for kommissionen skal man finde alle pengene gennem besparelser andre steder i dagpengesystemet ved f.eks. at skære i dagpengesatsen. Herved risikerer man, at langt færre vil forsikre sig. Resultatet af det er, at der skal findes endnu flere penge. Derfor er man nødt til at tilføre flere midler, hvis man vil have et attraktivt dagpengesystem,” sagde Torben Poulsen og pointerede, at det skal give mening for alle grupper på arbejdsmarkedet at være medlem af en a-kasse:

”Det er fuldstændig afgørende, at et nyt dagpengesystem er attraktivt for alle – uanset om du er akademiker, pædagog eller ufaglært. Lige nu er 7 ud af 10 arbejdsløshedsforsikret i en a-kasse. Ambitionen må være, at den andel om nogle år er 8 ud af 10 og ikke 6 ud af 10.”

Et system med mening

For at dagpengesystemet er attraktivt, skal ledige have en fair dækning ved ledighed. Reglerne skal desuden være gennemskuelige for befolkningen og være til at administrere for a-kasserne. Og så skal de være tilpasset et moderne arbejdsmarked:

”Det er vigtigt, at reglerne er tilpasset udviklingen på arbejdsmarkedet. Arbejdsmarkedet i går er ikke det samme i morgen. Den udvikling skal der tages højde for i et moderniseret dagpengesystem. Det betyder blandt andet, at dagpengesystemet skal kunne rumme de mange nye ansættelsestyper, der i dag er udbredt på arbejdsmarkedet. Nye, opdaterede regler vil gøre en stor forskel for de mange medlemmer, som er projektansatte, delvist selvstændige eller freelancere. Samtidig vil en forenkling af reglerne gøre det nemmere og billigere for a-kasserne at administrere, og det kommer medlemmerne til gavn,” sagde Torben Poulsen.