Kontantydelse

Ny kontantydelse i finanslovsaftalen

Kontantydelsen hjælper de ledige, der fremover mister dagpengeretten. Men det er problematisk, at aftalen ikke omfatter de ledige, der i dag er på arbejdsmarkedsydelse, mener AK-Samvirke.

Dansk en-krone

Den nye, midlertidige kontantydelse er resultatet af finanslovsaftalen mellem regeringen, SF og Enhedslisten. Ydelsen skal være sikkerhedsnet for de ledige, der mister arbejdsmarkedsydelsen og gælder frem til første halvår 2017.

”Jeg er tilfreds med, at der er fundet en bedre løsning fornogle af de ledige, der fremover mister dagpengeretten. Mange af dem ville uden aftalen have stået stå helt uden forsørgelsesgrundlag," siger Torben Poulsen, formand for AK-Samvirke, i en kommentar til Finanslovsaftalen.

Risikerer at miste kontakt til de ledige

I AK-Samvirke vækker det undren at man har valgt at indføre en ny kommunal administreret kontantydelse, i stedet for blot at forlænge arbejdsmarkedsydelsen for de berørte grupper:

”Arbejdsmarkedsydelsen, som udbetales af a-kasserne, afløste jo den tidligere særlige uddannelsesydelse, som var en kommunal ydelse. Når man nu genindfører en kommunal udbetalingsmodel vil a-kassen dels miste kontakten til mange af de ledige, og vi kan starte forfra med at lave ny it- og dataudvekslingssystemer mellem a-kasserne og de kommunale systemer,” siger Torben Poulsen.

Mange ledige hjælpes ikke af kontantydelsen

AK-Samvirke mener ogsådet er et problem, at aftalen om kontantydelse ikke gælder for de ledige, der allerede har mistet dagpengeretten.

"Der er allerede en meget stor gruppe ledige på den midlertidige arbejdsmarkedsydelse, som kontantydelsen ikke kommer til at hjælpe.Vi havde set frem til, at finanslovsaftalen ville indeholde en indtægtssikring for demange, der aktuelt er omfattet af arbejdsmarkedsydelsen. Disse ledige vil miste den midlertidige ydelse og være i risiko for at stå helt uden indkomst i løbet af det næste år, hvis de ikke kommer i job,” siger Torben Poulsen.

Emne