Kommentar

Skal dagpengemodtagerne betale for lavere skat på aktier?

Regeringen har lovet billigere skat på aktier. Finansieringen mangler dog. Derfor rettes blikket nu igen mod dagpengesystemet

Mand tager sig til hovedet med begge hænder

Af Torben Poulsen, formand for Danske A-kasser

- Hvem skal nu betale, hvem har råd til mer…?

Regeringen har lovet billigere skat på aktier. Finansieringen mangler dog. Derfor rettes blikket nu igen mod dagpengesystemet. Det er åbenbart landets ledige, der har de ”mange mange penge”, mens landets aktionærer er løbet helt tør.


Ifølge Weekendavisen skal dagpengemodtagerne ryste op med hele 1,6 mia. kroner om året, når besparelserne er fuldt indfaset i 2023. Det er de unge og de ældre, der må holde for.

Ufaglærte dagpengemodtagere mellem 25 og 30 år skal have halveret deres dagpenge efter et halvt års ledighed. Nyuddannede - de såkaldte dimittender – skal have 4 måneders karens. Samtidig lægges op til en såkaldt ”harmonisering” af satsen for dimittender. Betyder det, at forsørgere og ikke-forsørgere skal have samme lave sats? I så fald står børnefamilierne til at miste næsten 2.000 kr. om måneden - blot så aktieskatten kan lettes.

De ældre rammes gennem en nedsættelse af lønnen for et seniorjob. I dag får en seniorjobber overenskomstmæssig løn. Hvis der er hold i Weekendavisens afsløringer, skal seniorjobberne fremover spises af med en løn på dagpengeniveau.

Planerne kommer oven i en stribe andre slet skjulte forringelser, der skærer skive efter skive af dagpengenes værdi: Satspulje- og mindre regulering, fradrag alene til beskæftigede mm. Alt sammen betyder det, at der i forvejen er lagt op til at skære, hvad der svarer til omkring en måneds dagpenge om året, når nedskæringerne er realiseret i 2023.

De nye nedskæringer afsløres i halen af en stor anlagt kronik i det internationale medie Politico, hvor Statsminister Lars Løkke hylder den danske flexicuritymodel. ”Den danske model tjener både erhvervslivet og lønmodtagerne, og den har gennem historien gjort det nemmere for dansk økonomi at tilpasse sig forandringer i den globale økonomi” lyder det smukt. Kærligheden til flexicuritymodellen er åbenbart ikke større end at man igen er parat til at gå på rovhugst i dagpengesystemet, når der skal findes nogle hurtige millioner til en finanslov.