Opråb til Borgen

Vores nye undersøgelse bekræfter, at Finansloven bør indeholde et dagpengeløft

DAK’s formand Eva Obdrup har skrevet til Finansudvalget og Beskæftigelsesudvalget på Christiansborg. I mailen opfordrer DAK-formanden politikerne til at sparke gang i økonomien under coronakrisen ved at forbedre dagpengene på den kommende finanslov

Foto af Eva Obdrup

Alle medlemmer af Finans- og Beskæftigelsesudvalget har i dag modtaget DAK's nye dagpengeundersøgelse

I følge DAK er det oplagt at sætte gang i økonomien ved at forbedre dagpengene. De ledige er nemlig en gruppe, der med sikkerhed vil omsætte hver eneste ekstra krone til varer, ydelser og andet, der holder gang i hjulene i samfundet. Hvis politikerne skulle være i tvivl om dette, så fik de - sammen med brevet fra Eva Obdrup - også DAK’s nye undersøgelse af ’Økonomiske følger og afsavn for ledige på dagpenge’.

Læs hele brevet fra Eva til politikerne her:

Kære Troels Lund Poulsen

Danske A-kasser har tidligere argumenteret for, at et stop af udhulingen af dagpengene bør komme på finansloven, og vi har med glæde set, at Dansk Folkeparti, SF og Enhedslisten går ind for at forbedre dagpengene.

Vi håber, at flere partier vil bakke op om dette, og derfor vil vi endnu engang minde alle partier om, hvor oplagt og gavnligt det er at forbedre dagpengene netop nu. Gavnligt for både den enkelte ledige og for hele samfundet!

Som vi forstår det, er der politisk uenighed om, hvordan en del af Finanslovens ’krigskasse’ skal bruges til at sparke gang i den økonomiske aktivitet under coronakrisen. Den mest sikre måde at få fuld valuta for de penge, der skal sparke gang i økonomien, er at afsætte pengene til en gruppe mennesker, der med sikkerhed vil bruge dem med det samme. Som altså med det samme sørger for, at pengene omsættes til varer, ydelser og andet, der holder gang i økonomien.

Dagpengemodtagerne udgør sådan en gruppe. Hvis nogen skulle være i tvivl om dette, så har vi vedhæftet vores helt nye undersøgelse af ’Økonomiske følger og afsavn for ledige på dagpenge’. Undersøgelsen er udarbejdet blandt medlemmer i 12 forskellige a-kasser, der dækker alle ’uddannelsesgrupper’ fra ufaglærte og faglærte til akademikere.

Af undersøgelsen fremgår det blandt andet, at halvdelen af de ledige på dagpenge må få økonomisk eller materiel hjælp fra familier eller venner, og at en tredjedel ligefrem må spare på børnenes personlige pleje og helbred for at få dagpengene til at række.

Dagpengene er blevet udhulet i årevis. Det en ledig før fik på 10 måneder skal nu række til 12 måneder. Og en yderligere udhuling er ’automatisk’ en del af grundlaget for den kommende finanslov.

Vi har naturligvis respekt for, at der er forskellige politiske holdninger til, hvor høje dagpengene skal være. Men vi synes ikke, at vi som samfund kan være bekendt at lade dagpengemodtagere gå tiggergang hos vennerne, eller lade de ledige ende i en situation, hvor deres børn ikke kan få nye briller eller gå til spejder længere.

Når det er kommet så vidt, så er der simpelthen behov for at både dagpengene og anstændigheden får et nøk opad. Og lige nu kan dette nøk ikke bare være med til at redde de enkelte ledige økonomisk. Det kan også være med til at redde Danmarks økonomi igennem coronakrisen.

Jeg håber, du vil læse den vedhæftede undersøgelse med interesse. Det er ikke opmuntrende læsning, men den bekræfter, at smertegrænsen for dagpengenes niveau for længst er nået.

Med venlig hilsen

Eva Obdrup

Formand for Danske A-kasser