Nyhed

Et håndslag for færre regler

DAK-direktør Verner Sand Kirk og SF’s beskæftigelsesordfører Karsten Hønge var den 2. februar igennem en times debat om dagpengesystemet med SF’s faglige netværk som tilhørere. Mødet sluttede med et vigtigt håndslag mellem de to debattører 

Foto af håndtryk mellem Karsten Hønge og Verner Sand Kirk

Verner Sand Kirk fik sit håndslag om færre regler med Karsten Hønge, der dog tilføjede, at han ikke kunne garantere noget, men at han gerne ville arbejde for sagen.

Danske A-kassers direktør Verner Sand Kirk var den 2. februar inviteret til en virtuel mini-konference for SF’s faglige netværk. Imens tilhørerne fulgte med virtuelt, mødtes Verner Sand Kirk med SF’s beskæftigelsesordfører Karsten Hønge face to face for at debattere udfordringerne for dagpengesystemet. Mødet sluttede af med et vigtigt håndslag, som vi vender tilbage til.

Debatten, der varede en time, kom godt rundt i krogene af dagpengesystemet. Lige fra hvorfor selve systemet er så vigtigt og unikt for Danmark til hvordan det desværre over årene er blevet mere kompliceret, uigennemskueligt og på nogle stræk spænder ben for sig selv – og ikke mindst for medlemmerne. 

Husk nu på DAK’s evaluering

Dagpengereformen fra 2017 skulle ellers netop sikre, at systemet blev mere gennemskueligt og trygt. Men ifølge Danske A-kasser er politikerne ikke kommet helt i mål med alle initiativerne fra dengang. Så i samtalen med Karsten Hønge mindede Verner Sand Kirk om den evaluering af reformen, som DAK offentliggjorde i forsommeren 2021. En evaluering som netop peger på nogle helt konkrete ændringsforslag, der kan sikre, at flere af intentionerne med reformen bliver nået:

”Her tænker jeg fx på vores forslag til, hvordan man kan gøre noget ved de beregningsregler vedrørende små-job, som i dag kan føre til, at man som ledig får en meget lav sats. Og også vores forslag til at ændre reglerne omkring supplerende dagpenge, der lige nu er alt for strikse,” sagde Verner Sand Kirk.

Håndslag for færre regler

Derudover mindede DAK-direktøren om, at dagpengesystemet over årene bliver både mere kompliceret og dyrere. Alene reformen fra 2017 kostede flere hundrede millioner i it-udvikling for a-kasserne.

Skal vi ikke give håndslag på, at det fremover skal være sådan, at hver gang der indføres en ny særregel i dagpengesystemet, så skal der fjernes to andre?
Verner Sand Kirk

Ligesom de seneste ændringer med ’Danmark kan mere I’ – hvor dagpengene hæves i de første tre måneders ledighed samtidig med at systemet forringes for dimittenderne – også føre til avanceret it-udvikling af tælleværket mv, som igen fører til store millionregninger.

Denne udvikling fik Verner Sand Kirk til at opfordre Karsten Hønge til en fælles indsats for at afbureaukratisere systemet og dæmme op for millionudskrivningerne:

”Skal vi ikke give håndslag på, at det fremover skal være sådan, at hver gang der indføres en ny særregel i dagpengesystemet, så skal der fjernes to andre?” spurgte Verner Sand Kirk, der fik sit håndslag med Karsten Hønge, der dog tilføjede, at han ikke kunne garantere noget, men at han gerne ville arbejde for det.