Nyt notat

Flere medlemmer i a-kasserne

På et år er der kommet 20.800 flere medlemmer i landets a-kasser. Det skyldes især en stigning i medlemmer over 60 år. DAK-direktør Verner Sand Kirk glæder sig lige nu, men afventer med bange anelser medlemsstatistikkerne de kommende år, når følgerne af dagpengeforringelserne for dimittender vil vise sig

Menneskemængde set fra oven

1. november 2021 var der 2.110.407 betalende dagpengeforsikrede medlemmer. Ét år tidligere var antallet 2.089.608. Det vil sige, at der har været en stigning på knap 20.800 medlemmer igennem det seneste år.

Det viser et nyt notat fra Danske A-kasser vedrørende medlemsudviklingen i a-kasserne.

Det understreger jo også behovet for, at arbejdsgiverne begynder at ansætte denne gruppe, når de er ledige.
Verner Sand Kirk

Udover demografiske faktorer, så er medlemstallet i disse år påvirket af, at pensionsalderen er stigende, og at efterlønsalderen har været stigende fra 2014 og frem. Det forklarer Danske A-kassers direktør Verner Sand Kirk:

Den udvikling afspejler sig også i, at vi i statistikkerne kan se, at der kommer flere medlemmer, som er 60 år eller derover. Det understreger jo også behovet for, at arbejdsgiverne begynder at ansætte denne gruppe, når de er ledige, i stedet for – selv i tider med mangel på arbejdskraft – at gå en lang bue uden om ansøgere, så snart de er passeret 60 år,” siger Verner Sand Kirk.

Fortsat lidt corona-effekt

Han tilføjer, at en del af stigningen også kan skyldes den cornakrise-effekt, som Danske A-kasser tidligere har registreret i forhold til medlemsfremgangen. 

”Vi kunne jo se, at væsentligt flere personer meldte sig ind i en a-kasse i første halvår af 2020, end det var tilfældet i både første halvår 2019 og første halvår 2018. Det kan sagtens være, at den job-usikkerhed, som coronakrisen medførte i lang tid, også efterfølgende har fået flere til at søge den vejledning og økonomiske sikkerhed, som a-kasserne giver ved ledighed,” siger DAK-direktøren, der med både spænding og bange anelser afventer de kommende års medlemsstatistikker. 

Frygter de kommende statistikker

Verner Sand Kirk frygter, at det vil kunne aflæses i medlemstallet i a-kasserne, at politikerne har skåret i både dimittendsatsen og i den periode man som nyuddannet kan få dagpenge:

”Jeg er alvorligt bange for, at ændringerne for de nyuddannede vil gøre, at fødekæden til a-kasserne og dagpengesystemet bliver betydeligt svækket. Vi ved, at rigtig mange af vores medlemmer melder sig ind, imens de er under uddannelse – og at de faktisk holder ved, selv om de aldrig igen trækker på systemet. Jeg frygter simpelthen, at en så kraftig forringelse af ydelsen og perioden vil føre til, at langt færre vil forsikre sig mod ledighed, og at vi over tid vil se en faldende tilslutning til vores system,” siger Verner Sand Kirk.

Stor forskel fra a-kasse til a-kasse

I notatet fra Danske A-kasser kan også ses, at udviklingen i medlemstallene for de forskellige a-kasser er vidt forskellige. Det spænder fra en medlemstilbagegang på tre procent på et år til en fremgang i medlemstallet på 18 procent. 

Blandt andet har a-kasser med primært akademikere haft en pæn medlemsfremgang, imens a-kasser med medlemmer, der har en kort eller ingen uddannelse, har oplevet en medlemstilbagegang. Her forklarer Verner Sand Kirk, at en stor del af medlemsudviklingen kan forklares ved at se på udviklingen i befolkningens uddannelsesmæssige sammensætning generelt.