Formandens julehilsen

Farvel til et turbulent 2020, hvor a-kasserne viste, at vi er der for medlemmerne

I denne jule- og nytårshilsen ser Danske A-kassers formand tilbage på et meget turbulent år for samfundet, for a-kasserne og ikke mindst for de ledige, som der desværre er blevet flere af. Heldigvis bød året her på falderebet på en julegave til de ledige – eller en hjælpepakke, hvor dagpengeuret bliver sat i stå i to måneder

Glædelig_jul_2017.png

Af Eva Obdrup, formand for Danske A-kasser

2020 har været et markant anderledes år. Covid-19 har påvirket os alle, og det er ikke slut. Lige nu står vi midt i anden bølge, hvor smittetallene desværre er høje, og restriktionerne i samfundet er blevet strammet, fordi det er nødvendigt. Vaccinen er på vej, men det er ikke til at sige, hvordan 2021 kommer til at forløbe. Vi har nemlig aldrig prøvet noget lignende før. Ingen af os.

Derfor synes jeg også, det er på sin plads at rose regeringen og politikerne generelt for at have handlet hurtigt og klogt i ukendt terræn, når det gælder om at hjælpe virksomhederne og lønmodtagerne – ja hele samfundet – med diverse hjælpepakkeordninger med lønkompensation mv. 

Men selv om der er gjort meget for at kompensere økonomisk, når restriktionerne har ramt forskellige brancher på skift – og nogle brancher virkelig hårdt og langvarigt – så har vi naturligvis og desværre set, at ledighedskøen er blevet længere. Et helt nyt notat om udviklingen i ledigheden fra Danske A-kasser viser, at ledigheden fra 20. september med enkelte udsving har ligget på cirka 130.000 personer. Det er heldigvis meget bedre, end da tallene så værst ud den 1. juli, hvor der var 157.000 ledige. Men det er stadig højt. I oktober 2019 var ledighedsprocenten 3,7 - mens den i oktober 2020 var 4,7. Den er altså steget med et helt procentpoint.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Hånden under de ledige

Derfor er det faldet på et meget tørt sted, når der fra politisk hold er givet hjælp til de ledige. Det er heldigvis sket af flere omgange. I foråret satte man dagpengeuret i stå et par gange, og i oktober fik de ledige, som stod til at miste dagpengeretten fra 1. november og et år frem, to måneders ekstra dagpenge.

Dengang roste jeg initiativet, men slog også fast, at det ikke kunne stå alene. Dagpengeuret burde blive sat i stå for alle. Og for et par dage siden blev det ønske så til virkelighed i form af en meget tiltrængt julegave til de ledige: I januar og februar er dagpengeuret sat i stå – det vil sige, at man som ledig ikke bruger af sine dagpengeklip i den periode. 

Vi er rigtig glade for, at man på den måde holder hånden under de ledige. Men det er formentlig også et udtryk for, at vi ikke lige foreløbig er tilbage ved normaltilstanden, og at vi også i 2021 vil opleve en Covid-19-effekt på ledighedstallene.

Omstillingsparate og dynamiske a-kasser

Så det er ikke en indsats, der slutter her. Hverken for politikerne eller for os i a-kasserne. Og heldigvis er a-kasserne klar til fortsat at løfte de mange og omskiftelige opgaver, som Covid-19 hele tiden kaster af sig. Det har vi gjort i 2020, og det vil vi gøre i 2021. 2020 har vist, at a-kasserne er omstillingsparate, dynamiske og kan agere og levere på meget, meget kort tid. 

Både når det gælder den direkte hjælp og kontakt til de tusindvis af medlemmer, som har haft brug for os i det forgangne år, og som skulle hjælpes bedst og hurtigst muligt samtidig med, at reglerne på området ændrede sig med coronaens hast. 

Og også når politikerne har haft bud efter os til at løse vigtige opgaver, som helst skulle være klaret i går. Tag fx arbejdsfordelingsordningen, hvor vi fik lovgivningen og blev klar til at udbetale på halvanden uge. Og politikerne var helt sikre på, at den opgave kunne a-kasserne sagtens løfte, selv om vi kun havde ganske få dage til at få det ført ud i livet. Og så løftede vi opgaven. Det gør mig stolt og glad, og den type opgaver ønsker jeg, at branchen skal blive ved med at levere på: At vi skal blive ved med at spille en vigtig rolle i forhold til at få arbejdsmarkedet og flexicuritysystemet til at fungere. 

Arbejder videre for et dagpengeløft

Udover at 2021 altså fortsat vil stå i Covid-19’s tegn. Både for a-kasserne, vores medlemmer og særligt for vores ledige medlemmer, så vil vi i Danske A-kasser også beskæftige os med andre vigtige indsatser i det kommende år.

Jeg kan ikke nævne dem alle, men vil nøjes med at nævne en af vores helt store mærkesager. Nemlig et stop for udhulingen af dagpengene. I sidste halvdel af 2020 kørte vi en stor kampagne i DAK og blandt alle vores medlemmer for netop at få et dagpengeløft på finansloven. Dagpengene kom desværre ikke på denne finanslov, men vi giver ikke op – vi fortsætter indsatsen i 2021.

For når vores store dagpengeundersøgelse fra november viser, at ledige på dagpenge må låne penge af vennerne og spare på udgifter til børnene, så er det altså et tegn på, at smertegrænsen er nået – og at både dagpengene og anstændigheden skal hæves.

Flere medlemmer i a-kasserne

Vores helt nye undersøgelse af medlemsudviklingen i a-kasserne viser, at der er kommet flere medlemmer i a-kasserne. At tallene tyder på, at der har været en lille Covid -19-effekt. 

Så ved jeg godt, at nogle politikere vil sige, at der kan vi bare se. Folk melder sig stadig i a-kasse, så ergo er dagpengene ikke for lave. Men det er noget vås. For rigtig mange folk, er der intet alternativ til dagpenge og a-kasse. De kan slet ikke få kontanthjælp, hvis de bliver ledige. Så en medlemsfremgang er ikke et argument for, at dagpengene ikke bør løftes.

Men når det så er sagt, så er jeg utrolig glad for, at flere finder vej til vores a-kasser. At endnu flere opdager – Covid-19 eller ej – at vi har et dagpengesystem og nogle a-kasser, der ikke er til at komme udenom, når du er lønmodtager på det danske arbejdsmarked. At endnu flere opdager, at 2,2 millioner danskere ikke kan tage fejl.

Og med disse ord vil jeg ønske jer alle en rigtig glædelig jul og et godt nytår!

 

 

Foto af Eva Obdrup - s/h

Eva Obdrup

Formand for Danske A-kasser
88 920 700