Ny analyse

Flere har meldt sig i a-kasse under corona

En ny analyse af medlemsudviklingen i a-kasserne viser, at medlemstilgangen i a-kasserne er steget under coronakrisen. Antallet af nyindmeldelser har således i første halvår 2020 været noget højere end i første halvår i både 2018 og 2019

Søjlediagram

I de sidste 10 år har det samlede medlemstal i a-kasserne været nogenlunde konstant. Men det dækker over, at antallet af betalende medlemmer faldt svagt frem til 2015, mens antallet af kontingentfritagne unge under uddannelse steg tilsvarende.

Fra 2015 har der været en jævn men beskeden stigning i antallet af betalende dagpengeforsikrede, mens antallet af efterlønsmodtagere siden 2011 er faldet fra ca. 130.000 til ca. 50.000. Et fald, som faktisk startede betydeligt før efterlønsreformen, der først blev gradvist indfaset fra 2014.

Glæden over det stigende antal medlemmer begrænses imidlertid af, at arbejdsstyrken er vokset lidt mere end medlemstilgangen. Andelen af forsikringsaktive i arbejdsstyrken - forsikringsgraden - er således faldet lidt over senere år.

Selvom det samlede medlemstal kun har ændret sig lidt, har der været store forskydninger i medlemstallet for de enkelte a-kasser. I de sidste fem år spænder det fra en medlemstilbagegang på 18 procent til en medlemsfremgang på 48 procent. En stor del af disse forskydninger hænger sammen med tilsvarende forskydninger i arbejdsstyrkens uddannelsessammensætning. Der har været et bemærkelsesværdigt fald i antallet af ufaglærte og faglærte, og en markant stigning i antallet med en videregående uddannelse.

Analysen fra Danske A-kasser viser også, at medlemstilgangen i a-kasserne er steget under coronakrisen.

Hent analysen her: