DAK i brev til politikere

Det er ikke i orden at udskamme de ledige

I den politiske debat bliver ledige jævnligt hængt ud, som dovne og kræsne mennesker, der gør alt for ikke at arbejde. Det vil Danske A-kasser ændre på. Derfor har vi ved Folketingets åbning sendt vores dagpengeundersøgelse samt et brev til samtlige politikere på Christiansborg. I brevet opfodrer vi til at ændre tonen og basere debatten om ledige og dagpenge på fakta i stedet for myter

Breve og dagpengeundersøgelse til politikere

Alle politikere på Christiansborg modtager i disse dage Danske A-kassers store dagpengeundersøgelse samt et brev fra DAK-formand Eva Obdrup.

I Danske A-kasser håber vi, at politikerne på Christiansborg vil være med til at ændre på tonen og retorikken omkring de ledige. For det er ikke i orden at udskamme nogen for ledighed og at holde liv i myterne om, at ledige er dovne og kræsne. Alligevel synes vi, at det jævnligt sker, at ledige bliver stemplet som en særlig gruppe af danskere, der gør alt for ikke at arbejde.

Den tankegang bliver også brugt, når Finansministeriet regner med ’dovenheds-effekter’, når de beregner, hvad en eventuel hævelse af dagpengene vil koste.

I Danske A-kasser opfordrer vi til, at både retorikken og regnemetoderne vedrørende ledige ændres.

Derfor har vi i forbindelse med Folketingets åbning sendt en hilsen og vores store dagpengeundersøgelse til alle politikerne på Christiansborg. 

I undersøgelsen har vi - sammen med 12 a-kasser – afdækket de økonomiske afsavn og personlige følger af ledighed. Og det er ikke læsning for sarte sjæle.

Se DAK's Dagpengeundersøgelse her


Vi håber, at politikerne vil bruge lidt tid på at læse publikationen og sætte sig ind i, hvordan livet på dagpenge er. Så tror vi, at det vil stå klart, at det må være et absolut fåtal, der frivilligt vælger et liv som ledig fremfor et liv med arbejde.

I brevet gør vi også politikerne opmærksomme på, at fakta er, at alle kan blive ramt af ledighed. Det har det seneste halvandet år med coronakrise da om noget vist os. De ledige er nogen, alle kender. De er ikke en stationær gruppe. A-kassernes medlemmer går ind og ud af systemet. Nogle er ledige i kort tid, måske er de vejrligsledige. Andre i længere tid, imens de leder efter et arbejde.

Lad os nu ændre synet på de ledige. Lad os droppe myterne om de ledige
Eva Obdrup i brev til politikerne



Og helt overordnet gælder, at vi danskere rigtig godt kan lide at arbejde – vi definerer os selv gennem det at arbejde. Det ser vi blandt andet ved høj jobomsætning, og ved forholdsvis lav ledighed.

Så vores appel til politikerne er: Lad os nu ændre synet på de ledige. Lad os droppe myterne om de ledige. I Danske A-kasser håber vi at vores undersøgelse kan være med til at starte en udvikling henimod, at ledighed først og fremmest opfattes som et kollektivt og strukturelt problem – og ikke et problem, som skyldes den enkelte ledige.

DAKs dagpengeundersøgelse