Fremtidens beskæftigelsesindsats

Ekspertgruppen på besøg i a-kasseverdenen

Det er nemt at flytte mellem a-kasser og mange medlemmer flytter; a-kasserne har flere incitamenter til at få ledige i arbejde, og a-kasserne løfter deres myndighedsopgaver med meget få fejl. Disse og mange flere fakta fik Ekspertgruppen for fremtidens beskæftigelsesindsats med hjem, da de den 31. januar mødtes med to a-kasser og Danske A-kasser

Ekspertgruppen i BUPL-A

Udover ekspertgruppens seks medlemmer deltog repræsentanter fra Beskæftigelsesministeriet og fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering også til mødet med a-kasserne og Danske A-kasser.

BUPL’s a-kasse lagde lokaler til, da Ekspertgruppen for fremtidens beskæftigelsesindsats onsdag den 31. januar fik en grundig indføring i, hvordan blandt andet ledigheden, indsatsen, rådighedsadministrationen, incitamenterne og samarbejdet er i a-kasseverdenen. 

Besøget, hvor ekspertgruppen mødte 3F’s og BUPLs a-kasser samt Danske A-kasser, er et led i gruppens arbejde med at samle og bearbejde input og fakta, inden den sidst i juni skal offentliggøre dens anbefalinger til regeringen om, hvordan fremtidens beskæftigelsesindsats skal skrues sammen.

Og der var flot fremmøde hos BUPL-A, da både ekspertgruppens seks medlemmer, gruppens sekretariat og flere repræsentanter fra Beskæftigelsesministeriet og Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering var mødt op til mødet, hvor formand Eva Obdrup, næstformand Villy Dyhr, samt direktør Verner Sand Kirk og vicedirektør Karen Louise Riis repræsenterede Danske A-kasser. Derudover deltog repræsentanter for BUPL-A og 3Fs a-kasse.

Repræsentanter fra a-kasserne på ekspertgruppens møde i BUPL-A
Fra a-kasseverdenen deltog blandt andet (fra venstre) direktør i BUPL-A Birgitte Chemnitz Rødsgaard, DAK-formand og forretningsfører i 3F-A Eva Obdrup, formand for BUPL-A Lasse Bjerg Jørgensen samt Villy Dyhr, der er næstformand i DAK og administrerende direktør i AKA.

DAK-formand Eva Obdrup gennemgik omfanget og typen af opgaver, som a-kasserne varetager, imens BUPL-A og 3F-A gav ekspertgruppen indblik i, hvordan arbejdet foregår konkret ude i a-kasserne.

Fra BUPL-A holdt direktør Birgitte Chemnitz Rødsgaard og arbejdsmarkedspolitisk chefkonsulent Souria El-Idrissi oplæg. Og fra 3F-A var det a-kassesekretær Thomas Bentsen.

Incitamenter til at få ledige i job

A-kasserne skal selvfølgelig udbetale dagpenge korrekt og til tiden. Men det er samtidig en topprioritet hos a-kasserne at få de ledige i arbejde. Og som Eva Obdrup kom ind på, har at a-kasserne også stærke økonomiske incitamenter til at få ledige tilbage i job, fordi driften af a-kassen betales fuldt ud af medlemskontingentet.

Sagt med andre ord, er det meget dyrere for en a-kasse at have ledige medlemmer end medlemmer, der er i arbejde.

Som hun nævnte, er det for det første dyrt at ’drifte’ ledighed – eller sagt med andre ord, er det meget dyrere for en a-kasse at have ledige medlemmer end medlemmer, der er i arbejde. Og for det andet skaber det medlemsværdi og tilfredshed at hjælpe medlemmer i arbejde – og dermed er den indsats med til at fastholde medlemmerne. 

Årsagen, til at der på mødet var fokus på incitamenter, er, at ekspertgruppen netop tidligere har været interesseret i, om incitamenterne til at få medlemmer i job var stærke nok for a-kasserne. Derfor har Danske A-kasser også udarbejdet et notat om emnet, som er blevet oversendt til eksperterne.

Læs notatet: Skal a-kasserne have større økonomiske incitamenter til at få ledige i arbejde? – overvejelser om ændringer i a-kassernes økonomiske incitamenter

Rådighedsvurdering bør blive i a-kassen

Andre spørgsmål, som ekspertgruppen er interesseret i, drejer sig om rådighedsadministrationen i a-kasserne, hvordan den varetages og om det er fornuftigt, at a-kasserne selv står for den. Derfor kom Eva Obdrup også ind på dette emne i sit oplæg. Ligesom Danske A-kasser har udarbejdet et notat til ekspertgruppen om det:

Læs notatet: Rådighedsadministrationen i a-kasserne og hvorfor den er vigtig

Af notatet fremgår det blandt andet, at a-kasserne løfter deres myndighedsopgaver – også rådighedsadministrationen – med meget få fejl og med en høj grad af ordentlighed i sagsbehandlingen.

Hvis a-kassen begår fejl, er der i øvrigt ingen refusion, og a-kassen – eller medlemmerne – skal selv betale.

Derfor er det Danske A-kassers holdning, at det er vigtigt, at ansvar og økonomi følges ad.

Og som Eva Obdrup påpegede i sit oplæg, så handler det at stå til rådighed om meget andet end den aktive indsats. Det handler også om retten til at få udbetalt dagpenge. Derfor er det Danske A-kassers holdning, at det er vigtigt, at ansvar og økonomi følges ad, og at rådighedsvurderingen derfor fortsat skal ligge i a-kasserne.

Et andet emne, som ekspertgruppen fik et indblik i, var blandt andet det store omfang af overflytninger mellem a-kasser, der rent faktisk sker. Alene i 2022 var der over 90.000 medlemmer, der flyttede fra en a-kasse til en anden. Dertil kommer mange brancheskift inden for de enkelte a-kasser.

Foto af Eva Obdrup - s/h

Eva Obdrup

Formand for Danske A-kasser
88 920 700

Medlemmerne i Ekspertgruppen 

- Claus Thustrup Kreiner, professor I økonomi og leder af grundforskningscenteret CEBI ved Københavns Universitet (formand).

Læs Danske A-kassers interview med Claus Thustrup her 

- Iben Bolvig, ph.d. i økonomi og seniorforsker ved VIVE

- Jakob Egholt Søgaard, ph.d i økonomi og adjunkt ved Københavns Universitet

- Michael Rosholm, professor i økonomi ved Aarhus Universitet og formand for AE

- Peter Karm, kommunaldirektør i Haderslev Kommune

- Vibeke Jensen, chefkonsulent, beskæftigelsesområdet i Aarhus Kommune