Nyhed

Danske A-kasser foreslår inflationstillæg til dagpengemodtagere

Inflationen er historisk høj, og det seneste år er det blevet betydeligt dyrere at leve i Danmark. Ikke mindst for ledige da dagpengene slet ikke følger med priserne op. Derfor foreslår Danske A-kasser nu, at der indføres et midlertidigt inflationstillæg til dagpengemodtagere på 3,5 procent. Ifølge Danske A-kassers formand, Eva Obdrup, er det et forslag, politikerne ikke kan sige nej til. ’Håndsrækningen til de ledige er nemlig en gratis omgang for staten,’ siger hun

En krone

Forbrugerpriserne var i juli næsten ni procent højere end samme måned året før.  Det tal dækker over, at brød fx er steget med knap 14 procent og el med næsten 59 procent. Det er med andre ord blevet markant dyrere at leve i Danmark. Derfor foreslår Danske A-kasser nu, at der indføres et midlertidigt inflationstillæg til dagpengemodtagere.

Læs mere i notatet Omkostningsneutralt inflationstillæg til dagpengemodtagere

”Jeg tror, at alle – også os med gode job - har bemærket prisernes himmelflugt. Så jeg tør slet ikke tænke på, hvor svært det er for de ledige at få pengene til at række nu. Derfor mener vi i Danske A-kasser, at det er bydende nødvendigt med en økonomisk håndsrækning til dagpengemodtagerne så hurtigt som muligt,” siger Eva Obdrup, der er formand for Danske A-kasser.

Gratis omgang

Eva Obdrup understreger, at det burde være umuligt for politikerne at sige nej til forslaget – af den gode grund, at tillægget er omkostningsneutralt.

”Eller med andre ord er det en fuldstændig gratis omgang for staten at komme dagpengemodtagerne til undsætning i en økonomisk presset tid. Vi foreslår nemlig, at tillægget finansieres efter de sædvanlige regler, som indebærer, at medlemskontingentet reguleres tilsvarende med 3,5 procent,” forklarer Eva Obdrup.

Med et inflationstillæg vil det betyde, at højeste dagpengesats stiger med 677 kroner pr. måned, mens kontingentet for alle forsikrede stiger med 12,5 kroner pr. måned – eller godt ni kroner efter skattefradrag.

Årsagen til, at forslaget er helt uden omkostninger for statskassen er, at medlemsbidragene med den nuværende ledighed på ca. 2,5 procent dækker de fulde dagpengeudgifter (efter skat og tilbageløb).

Dagpengemodtagere har fået mindre end en krone

I skærende kontrast til de voldsomme prisstigninger står, at dagpengesatsen de seneste mange år kun er steget i et begrænset omfang og reelt er blevet udhulet i forhold til lønudviklingen.  Det skyldes bl.a. sats-(mindre-) regulering og skattereformer fra de seneste år. Alene fra 2019 og frem til 2023 foretages der en mindreregulering af dagpengestigningen på 0,75 procent årligt. Derudover har Coronakrisen medvirket til, at dagpengene i år kun er steget ganske lidt. Faktisk har dagpengemodtagere i år ikke engang fået én krone mere om dagen – før skat. Læs mere om dette i notatet.

Med et inflationstillæg til dagpengemodtagere vil Danmark ligge på linje med Finland, som her i august har indført et inflationstillæg til blandt andet pension, førtidspension og dagpenge.

Foto af Eva Obdrup - s/h

Eva Obdrup

Formand for Danske A-kasser
88 920 700

INFLATIONSTILLÆG

Læs mere om hvorfor Danske A-kasser mener, der er behov for et inflationstillæg