Nyhed

Brev til ministeren: Træk nødbremsen nu

AK-Samvirke har set sig nødsaget til at skrive direkte til Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen og bede ministeren udskyde ”månedsmodellen” i det nye dagpengesystem til der er fuldt overblik over konsekvenserne.

Nødbremse

De seneste måneder har mere end 40 af de kløgtigste mænd og kvinder fra a-kasserne mødtes i 4 arbejdsgrupper i AK-Samvirke regi og kigget på konsekvenserne af den kommende dagpengereform.

Fra start af stod det klart, at det ikke var nogen nem opgave, at få alt til at fungere efter de nye regler. Men i takt med at man har arbejdet sig yderligere ned i materien, er problemerne kun vokset. Nu står det klart, at månedsmodellen i sin nuværende udformning vil betyde et langt mere besværligt system, som både vil være uforståeligt for den enkelte ledige og vil blive klart dyrere at administrere.

På den baggrund har AK-Samvirke set sig nødsaget til at skrive direkte til Beskæftigelsesministeren og appellere til en udskydelse af månedsmodellen. AK-Samvirke skriver blandt andet: ”Dagpenge-udbetalings-systemet er hermed på vej blive omsat til detaljerede, komplekse regler, som ingen, og slet ikke de ledige, vil kunne overskue og se sammenhængen i, og som ikke eller kun vanskeligt vil kunne omsættes til IT og digitaliserede sagsgange [eller] simpel vejledning”.

En udskydelse af månedsmodellen står ikke i vejen for at gennemføre Dagpengereformens øvrige tiltag, men vil kunne give den fornødne tid til at tænke alle konsekvenser igennem.

Til Altinget udtaler Verner Sand Kirk: - Det er stik mod intentionerne om at skabe et mere enkelt system. Det virker som om, det ikke er tænkt færdigt. Derfor opfordrer vi til, at man i det mindste udskyder beslutning om ikrafttrædelse, så man undgår et system, som går helt i skudder-mudder fra dag ét.

Læs AK-Samvirkes brev til Beskæftigelsesministeren via linket i højre side