Pressemeddelelse

Beskæftigelsesudspil: Et godt skridt i den rigtige retning

Formanden for Danske A-kasser, Torben Poulsen, glæder sig over regeringens udspil til en forenklet beskæftigelsesindsats. – Regeringen tager et godt skridt i den rigtige retning, siger Torben Poulsen. Han frygter dog, at større frihedsgrader i den kommunale indsats reelt kan betyde færre aktive tilbud og rettigheder for ledige

Grøn spire

Regeringen har i dag fremlagt udspil til en forenklet beskæftigelsesindsats. Et udspil formanden for brancheforeningen Danske A-kasser, Torben Poulsen grundlæggende glæder sig over:

- Jeg glæder mig over, at regeringen med sit udspil klart anerkender værdien af fællessamtalerne mellem den ledige, a-kassen og kommunen. Det er også glædeligt, at der tilsyneladende lægges op til, at vi i a-kasserne kan koncentrere os mere om de ledige, der er i risiko for at sidde fast i systemet, mens vi slipper for at genere dem, der selv hurtigt finder et job, siger Torben Poulsen med henvisning til at regeringens oplæg til nyt kontaktforløb, hvor der lægges op til større fleksibilitet i afholdelsen fællessamtalerne.

- Det er dog lidt ærgerligt, at regeringen ikke tager skridtet fuldt ud og skaber en tydeligere arbejdsdeling mellem a-kassen og kommunen. Danske A-kasser har allerede foreslået en model for en bedre rollefordeling, hvor a-kassernes særlige kompetencer kommer i spil gennem et større medansvar for indsatsen.

- Jeg kan konstatere, at ministeren har lyttet, og lægger op til at fjerne flere rigide regler – f.eks. reglerne om at man skal søge job og joblogge, selvom man har et job på hånden, og reglen om at man skal tjekke jobforslag på Jobnet hver uge. Vi havde et længere katalog med rigide regler, vi gerne så afskaffet, men det her er bestemt en god start, siger Torben Poulsen.

Torben Poulsen rejser dog også en generel betænkelighed i forhold til udspillet:

- Større frihedsgrader må ikke blive en fribillet for kommunerne. Den aktive beskæftigelsesindsats er allerede reduceret med 3/4 de seneste 5 år. Oveni betyder regeringens erhvervspakke, at det bliver dyrere for den enkelte kommune at løfte en aktiv indsats. Forenklingsøvelsen må ikke betyde færre rettigheder og ringere indsats for de ledige. Det håber jeg, at den politiske behandling af udspillet kan sikre, slutter Torben Poulsen.