DAK-formand:

Eksperter baserer deres anbefalinger på håb, men det er som bekendt ikke en strategi

Ekspertgruppen overser, at det blandt andet er uddannelsesmuligheder, der gør de ’stærke’ ledige ’stærke’. Dens anbefalinger risikerer at marginalisere flere ledige, advarer Danske A-kassers formand

Foto af Eva Obdrup - bredformat

"Det er som om eksperterne ikke har gennemskuet, at de såkaldt stærke ledige, der kommer forholdsvist hurtigt i job, blandt andet gør det, fordi vi i dag har et system, der sikrer, at de hele tiden kan blive klædt på med de kompetencer, der er efterspurgt af arbejdsgiverne," siger Eva Obdrup.

I Danske A-kasser mener vi, at beskæftigelsesindsatsen har to overordnede formål: At sikre, at vi i samfundet har den rette, kvalificerede arbejdskraft og at modvirke marginalisering af mennesker, som for eksempel ikke har de rette kompetencer, der skal til på arbejdsmarkedet. Anbefalingerne fra Ekspertgruppen for fremtidens beskæftigelsesindsats understøtter ingen af disse formål.

Så håndfast konkluderer Danske A-kassers formand Eva Obdrup efter offentliggørelsen af ekspertgruppens anbefalinger til regeringen.

Eva Obdrup har sammen med Danske A-kassers næstformand Villy Dyhr og flere andre kollegaer i organisationsverdenen, som Nanna Højlund, næstformand i FH og Lisbeth Lintz, formand for Akademikerne, skrevet et indlæg, som er bragt i Berlingske, hvor der udtrykkes stor beklagelse over flere elementer i anbefalingerne fra ekspertgruppen.

Læs indlægget Regeringens eksperter vil slukke en brand ved at hælde benzin på den

Blandt andet, at eksperterne vil tage en stor del af rettighederne fra de arbejdsløse, imens de vil sætte kommunerne fri til at lave den indsats, de måtte ønske.

Med anbefalingerne fra eksperterne håber man på, at markedsmekanismerne klarer det hele, men som vi jo har hørt tidligere fra vores statsminister, så er håb ikke en strategi. 
Eva Obdrup

Her henvises blandt andet til, at en anbefaling går på at målrette de forsikrede lediges ret til seks ugers jobrettet uddannelse, så denne rettighed først opnås efter et halvt års ledighed og ikke som i dag tidligt i ledighedsforløbet. 

Udover det vil eksperterne nedlægge den regionale uddannelsespulje som en særskilt pulje sammen med en række særpuljer, hvorigennem de ledige også kan få uddannelse og en ekstra indsats. Pointen er, at uddannelsen skal målrettes mere mod de ’svagere’ ledige, som har gået ledige i længere tid.

Risikerer at marginalisere 'de stærke'  

Eva Obdrup peger på, at det virker som om eksperterne tror, at vi kan opretholde en sund og efterspurgt arbejdsstyrke ved at lade de stærkeste ledige sejle deres egen sø.

”Det er som om eksperterne ikke har gennemskuet, at de såkaldt stærke ledige, der kommer forholdsvist hurtigt i job, blandt andet gør det, fordi vi i dag har et system, der sikrer, at de hele tiden kan blive klædt på med de kompetencer, der er efterspurgt af arbejdsgiverne. Med anbefalingerne fra eksperterne håber man på, at markedsmekanismerne klarer det hele, men som vi jo har hørt tidligere fra vores statsminister, så er håb ikke en strategi. Og risikoen er, at nogle af de stærke ledige nu bliver mere marginaliserede i stedet,” siger Eva Obdrup.

DAK-formanden og hendes medforfattere beklager i indlægget i Berlingske også, at ekspertudvalget ikke kan anbefale, at a-kasserne får en større rolle og mere ansvar for de forsikrede ledige, for som de skriver:

”Udover at spare penge ville det skabe et enklere system og give den arbejdsløse én aktør at forholde sig til frem for to. Det er umuligt at få et brugbart svar på, hvorfor den løsning er forkastet.”

Anbefalinger uden evidens  

Eva Obdrup understreger, at netop det med at der mangler brugbare svar i eksperternes rapport er Danske A-kasser ved at grave sig dybere ned i.

”Vi er ved at tygge os nøje igennem alle siderne i rapporterne, og som læsningen skrider frem bliver det meget tydeligt for os, at der er en del anbefalinger, som der ingen evidens er for at komme med. Hvor man tilsyneladende igen har håb som strategi. Håb om at kommunerne sætter arbejdsmarkedets behov og den lediges behov forud for deres egne behov. Det mener vi er en meget farlig strategi, så derfor vil vi snarest komme med en mere dybdegående udmelding om vores syn på anbefalingerne fra ekspertgruppen”.
 

Foto af Eva Obdrup - s/h

Eva Obdrup

Formand for Danske A-kasser
88 920 700

Læs debatindlægget, der også er bragt i Berlingske:

Regeringens eksperter vil slukke en brand ved at hælde benzin på den

Læs også Verner Sand KIrks indlæg, der er bragt i Politiken:

Ekspertgruppes anbefalinger er baseret på håb og ikke evidens