Kommentar

A-kasserne: Lovforslag om nyt dagpengesystem skaber bekymring

Onsdag fremsatte beskæftigelsesministeren den lov, der skal gøre efterårets dagpengereform til virkelighed. Intentionerne er gode, men det konkrete lovforslag skaber bekymring i a-kasserne.

Ældre kvinde tager sig til hovedet

Af Torben Poulsen, Formand for AK-Samvirke, Brancheforening for a-kasserne i Danmark.

Onsdag fremsatte beskæftigelsesministeren den lov, der skal gøre efterårets dagpengereform til virkelighed. Intentionerne er gode, men det konkrete lovforslag skaber bekymring i a-kasserne. Særligt to områder giver dybe panderynker: Den nye månedsmodel og den nye sanktion for mennesker med et tidligere ”omfattende dagpengeforbrug”.

Halv månedsmodel giver fuld forvirring
Det nye dagpengesystem skal regne i måneder og timer i stedet for i dage og uger, som man gør i dag. Det kan i udgangspunktet være en god idé. Problemet er, at lovforslaget betyder, at man reelt i fremtiden skal forholde sig til både forventede og faktiske forhold og regne i timer, i dage, i uger og i måneder samtidigt – modsat i dag, hvor vi alene regner i dage og i uger på baggrund af faktiske forhold.

Vi står reelt overfor en situation, hvor a-kasserne i mange tilfælde kommer til at lave regulering på regulering af dagpengeudbetalingerne, og hvor medlemmerne ikke ved, hvad de vil få udbetalt i dagpenge måned efter måned. Dermed er den konkrete lov meget langt fra intentionerne om et enkelt, forståeligt og trygt dagpengesystem.

Ny sanktion rammer tilfældigt
Desuden har man valgt at fastholde reglen om, at mennesker, der de sidste 8 år har fået dagpenge i 4 år eller mere, får en sanktion på en måneds dagpenge. Det er stærkt betænkeligt set fra et retssikkerhedsmæssigt synspunkt at straffe mennesker i dag for handlinger der ligger år tilbage og som på ”gerningstidspunktet” var fuldt legale. Medlemmerne vil kunne blive ramt forskelligt alt efter om de har fået dagpenge først i perioden eller sidst i perioden. Reelt etableres et bureaukratisk lotteri, hvor nogen helt tilfældigt trækker nitter, mens andre går fri. Det er på grænsen af, hvad der er et retssamfund værdigt.

Oveni betyder reglen alene en besparelse på 7 millioner kroner om året. En besparelse der på ingen måde står mål med de udgifter reglen kaster af sig til IT systemer, vejledning af medlemmer og sagsbehandling.

Vi sætter vores lid til politikerne
Den gode nyhed er, at lovforslaget nu skal igennem Folketingets behandling. Vi sætter vores lid til, at vores forstandige politikere får ryddet ud i tidslerne. A-kasserne medvirker hjertens gerne til processen med vores ekspertise. Brug vores viden og lad os sammen få skabt et dagpengesystem, der lever op til Dagpengereformens intentioner.