Medlemsudvikling

A-kasserne har 2,1 mio. medlemmer

A-kassernes medlemsandel har ikke ændret sig siden 2009. Det viser AK-Samvirkes nyeste medlemsstatistik.

Menneskemængde set fra oven

2,1 mio. danskere er medlem af en a-kasse. Det viser AK-Samvirkes nyeste analyse af medlemsudviklingen til og med juni 2013. Målt på andelen af dagpengeforsikrede ud af arbejdsstyrken, er 72 procent medlem af en a-kasse.

AK-Samvirkes medlemsstatistik viser, at medlemsandelen siden 2009 i praksis er uændret, og har i de sidste fire år ligget på mellem 71 og 72 procent.

Tæller man de kontingentfritagede medlemmer med – altså studerende og elever, som ikke skal betale a-kassekontingent, før de er færdige med deres uddannelse – er medlemsandelen dog oppe på 75 procent.

Det er dog ikke alle kontingentfritagede, som tæller med i arbejdsstyrken, og andelen er dermed behæftet med en vis usikkerhed. I hele tal viser statistikken, at a-kasserne i juni 2013 havde 2,12 mio. dagpengeforsikrede medlemmer. Det er ca. 11.500 flere end på samme tidspunkt sidste år.

Ændringer ligger indenfor usikkerheden

Det er dog værd at lægge mærke til, at medlemsfremgangen kun skyldes, at a-kasserne har fået flere kontingentfritagede medlemmer. Således var der i juni 2013 ca. 103.850 kontingentfritagede medlemmer, hvilket er 27.800 flere sammenlignet med juni 2012.

Forskellen i medlemstallet fra 2012 til 2013 er dog stadig så lille, at den ligger indenfor den usikkerhed, der altid vil være i denne type statistik.

Fortsat flere medlemmer i AC-kasserne

På a-kasseniveau følger medlemsudviklingen billedet fra de senere år: LO-kasserne mister medlemmer. Dog er der flere af de mindre a-kasser på LO-området, som har fået flere medlemmer ind, end der forlader kassen.

A-kasserne inden for FTF- og AC-området har alle oplevet generel medlemsfremgang, og specielt a-kasserne på AC-området har oplevet en betydelig tilgang på 6,1 pct. flere medlemmer. A-kasserne udenfor hovedorganisationerne har ligeså mange medlemmer som i 2012 og har haft en medlemsfremgang på 0,1 procent.

Denne medlemsstatistik dækker til og med juni 2013. Den 1. juli fusionerede AAK og IAK til Akademikernes, hvilket vil fremgå af AK-Samvirkes næste medlemsstatitik.

Michel Klos, Danske A-kasser, Sort/Hvid

Michel Klos

Chefkonsulent
20180553