Dobbelt-interview

A-kasserne er i topform og spiller hinanden gode

A-kassebranchen er i rigtig god form her et halvt år inden den får ansvaret for kontaktforløbet for de ledige medlemmer i de første tre måneder. Det er indtrykket hos både formanden og næstformanden for Danske A-kasser, når de ser tilbage på brancheorganisationens årskonference

Eva og Villy på årskonferencen 2023

På årskonferencen delte næstformand Villy Dyhr og formand Eva Obdrup moderator-rollen mellem sig. De er enige om, at det var en branche i topform, der var samlet i et døgns tid.

”Jeg var lige ved at sige, at vi er en branche, der er klar i starthullerne, men det er jo det forkerte billede. For vi er allerede i gang med at løbe, og vi er i rigtig god form. Der var en stemning af, at vi er klar til at løfte opgaven – både i længere tid og bredere.”

Sådan siger Danske A-kassers næstformand Villy Dyhr, da han i et dobbelt-interview med formand Eva Obdrup bliver spurgt til hans indtryk af branchens kampform på den årskonference, som Danske A-kasser for nylig har afholdt.

Alle var helt klare på, at vores fornemmeste opgave er at hjælpe medlemmerne tilbage i beskæftigelse.
Eva Obdrup

Han bakkes op af Eva Obdrup, der på konferencen fik det klare indtryk, at alle a-kasser har taget til sig, at de skal spille en større og vigtigere rolle i beskæftigelsesindsatsen for medlemmerne.

”På det døgn, vi var sammen, kunne jeg mærke, at a-kasserne er helt bevidste om, hvilken rolle vi skal spille. Jeg mærkede ingen slinger i valsen i forhold til, at vi fra 1. januar 2024 bliver indgangen for vores medlemmer. Og alle var helt klare på, at vores fornemmeste opgave er at hjælpe medlemmerne tilbage i beskæftigelse,” siger Eva Obdrup og fortsætter:

”Det var helt tydeligt, at vi ved, at vi er en spiller, der kan gøre en forskel for vores medlemmer ved at flytte dem fra ledighed til job igen. Hvad enten det, der hjælper, er den gode karrieresamtale, den direkte jobformidling, den relevante opkvalificering, eller hvad vi nu har på hylderne i den enkelte a-kasse. Mit indtryk er, at ALLE a-kasser arbejder på lige netop den måde, som giver mening for de medlemmer, de har – og det er en stor styrke ved vores branche.”

Mere på hylderne

Og apropos hvad der er på hylderne i den enkelte a-kasse, så gav årskonferencen også næstformanden det indtryk, at der bredt i branchen er en forståelse af, at fremtidens a-kasser skal kunne mere i forhold til medlemmerne.

”Altså at a-kasserne skal tage endnu mere udgangspunkt i de forskelligheder medlemmerne har. Ikke bare hvilken uddannelse de har og hvilket job, de har eller ønsker at få, men også medlemmernes forskelligheder på andre områder. Jeg fik indtrykket af, at alle a-kasser gerne vil gøre noget ekstra for at være der for medlemmerne i arbejdslivet. Hjælpe dem videre lige meget om de er ledige eller i job. Det kom der flere forskellige bud på, da vi mødtes, så det var opløftende og inspirerende at høre om,” siger Villy Dyhr.

Hvad er det, a-kasserne for eksempel kan have på hylderne?

”Vi er i AKA fx meget optagede af også at hjælpe folk med at undgå at blive ledige. Det kan være, de har brug for kompetence-sparring, eller de har brug for hjælp til at skifte job, uden at de er blevet ledige. Derudover har vi fx særlig fokus på at få unge, nyuddannede i job og at hjælpe iværksættere videre”. 
 

Det er jo en vigtig opgave, som nogen af os har øvet os på i a-kasseforsøget.
Eva Obdrup

Eva Obdrup supplerer med, at a-kasseforøget har vist, at en anden varer, der kunne være god at have på hylden, er muligheden for at hjælpe medlemmerne allerede, når de får deres opsigelse og ikke først, når de er blevet ledige.

”Det er jo en vigtig opgave, som nogen af os har øvet os på i a-kasseforsøget. Der kan vi gøre en kæmpe forskel, så medlemmerne aldrig nogensinde når at tilmelde sig ledighedskøen, fordi vi kan nå at guide dem i en eller anden retning, eller vi kan nå at formidle et job eller de kan få noget efteruddannelse i deres opsigelsesperiode, så de er klar til deres næste job. Så det her med at kunne fange vores medlemmer inden første ledighedsdag – det er en kæmpe styrke”. 

Spille hinanden gode

Noget andet Eva Obdrup tog med hjem fra årskonferencen var, at man internt i branchen kan og vil spille hinanden gode – på trods af at a-kasserne også er konkurrenter. 

”Jeg synes, der er en bevidsthed i branchen om, at når politikerne kigger vores vej og har en tiltro til, at vi kan løfte opgaven og lægger opgaver ud til os, så skal vi alle sammen levere. Det er branchen, der skal levere! Og derfor er det også vigtigt, at vi får talt sammen og får delt, hvad der virker og ikke virker – som vi gør på sådan en konference. Fordi vi på den måde spiller hinanden gode i branchen.”

DAK-formanden henviser til, at beskæftigelseschef Vibeke Jensen fra Aarhus Kommune, som oplægsholder på årskonferencen, også talte om at spille hinanden gode. Eller som Vibeke Jensen sagde under sit oplæg: ’we are in it together’.

Det er jo ikke for at tage noget fra kommunerne, men det er for at gøre noget, der er bedre for medlemmerne .
Villy Dyhr

Her refererede hun til, at kommuner og a-kasser ikke skal se hinanden som konkurrenter og modparter, men to parter der er sammen om at hjælpe de ledige bedst muligt. Et synspunkt som Danske A-kassers formandskab er helt enige i. 

”Det var godt at høre det budskab fra Vibeke Jensen, for det ER en vigtig erkendelse, at vi er sammen om det. Og lige meget om det er kommunerne eller os det kommer fra, så er det vigtigt, at vi bliver ved med at sige det højt, så også dem der skal træffe beslutningerne om det fremtidige beskæftigelsessystem ved, at der ikke er nogen modsætninger i det her, men at vi er nødt til at kigge på, hvor det giver bedst mening at lægge opgaverne, og hvordan vi så kan bruge hinanden,” siger Eva Obdrup.

Villy Dyhr understreger, at et døgn sammen med hele branchen viste, at der virkelig er en parathed til at aflaste kommunerne for nogle af deres opgaver:

”Men også med den overbevisning, at det faktisk er bedre for medlemmerne. Det er jo ikke for at tage noget fra kommunerne, men det er for at gøre noget, der er bedre for medlemmerne og lave en mere klar arbejdsdeling, så medlemmerne ikke skal rende for mange steder hen. Sådan at vi kan sige, at denne her første periode er vi rigtig gode til, men hvis det ikke virker eller I får andre problemer, så skal I over i kommunen, hvor der er noget, de er bedre til”. 

Signalet fra politikerne

Eva Obdrup minder om, at der på årskonferencen og i diskussionen i branchen generelt er to dagsordener, når der tales om mere ansvar til a-kasserne. 

”På årskonferencen talte vi jo også med politikerne om to ting. Vi talte om 1. januar, hvor vi får de tre måneder, og hvor jeg synes, at politikerne sagde, at det kunne da godt være, det kunne have været mere. Og så talte vi om hele den store opgave med at forme et nyt beskæftigelsessystem, hvor der vist ikke er nogen, der aner, hvor det ender. Og der synes jeg, at de fire politikere på vores årskonference bekræftede, at det hele fortsat er oppe i luften.”

Den betragtning er Villy Dyhr enig i og hans holdning er, at det sådan set er godt, at der ikke er noget, der ligger fast på forhånd:

”Jeg gik også fra konferencen med følelsen af, at det her kan lande alle steder, fordi politikerne ikke selv har nogen fornemmelse af, hvor det skal lande. Og det, synes jeg faktisk, er rigtig godt. For hvorfor skulle man nedsætte en ekspertgruppe, hvis man allerede vidste, hvad der skal gøres. Jeg fornemmer, at det er uklart hvor det vil lande, og at der rent faktisk er en interesse for at blive klogere på, hvordan systemet skrues bedst sammen,” siger Villy Dyhr og nævner, at politikerne også gav ham indtrykket af, at deres hovedfokus er på at lave et godt beskæftigelsessystem. 

”De sagde det måske ikke helt klart, men jeg opfattede det sådan, at de er optagede af, hvordan de kan lave et system, der sikrer, at de ledige hurtigst muligt kommer i rette job! Og at de i mindre grad havde den tilgang, som regeringen kom med, og som handler om, hvordan man finder de tre milliarder, der skal spares. Det glædede mig, at de politikere, der besøgte os på konferencen, virkede som om de havde en rimelig indsigt i området og rent faktisk gik op i at lave et godt system”.

Brug Danske A-kasser

Eva Obdrup understreger, at politikere fra en bred kreds af partier dukkede op på Danske A-kassers årskonference:

”Det var dejligt at både regeringspartier og partier uden for regeringen ville bruge tid på at høre på a-kasserne, og også at de gav deres besyv med i forhold til, hvad de forestiller sig med den nye beskæftigelsespolitik, der skal strikkes sammen og a-kassernes rolle i den. Jeg fik indtryk af, at der er en tiltro til, at a-kasserne kan spille en større rolle i indsatsen for de ledige. Der var en anerkendelse af, at a-kassebranchen har en vigtig rolle i forhold til medlemmerne. At vi simpelthen kan få vores medlemmer i beskæftigelse,” siger Eva Obdrup.

Og dem der ved noget om det her – det er altså Danske A-kasser!
Villy Dyhr


Villy Dyhr tror også på, at politikerne ikke bare tog hjem fra konferencen og var bestyrket i at a-kasserne kan levere varen, men at de også tog hjem med en anden vigtig viden:

”Jeg tror, alle fire politikere gik fra mødet med en viden om, at det her område er rasende kompliceret, og mit håb er så, at det vil føre til, at de vil bruge vores brancheorganisation som ekspert. Vi er jo heldigvis kommet i følgegruppen til den ekspertgruppe, som skal komme med anbefalinger til et nyt beskæftigelsessystem. Og det er meget glædeligt, for det er jo netop os, der kan fortælle, at der sker altså det her, når I skruer på det her i systemet, og det er os, der kan fortælle, at det koster 300 millioner kroner i nye it-løsninger, hver gang de laver en lille ændring. Så jeg håber, at både ekspertgruppen og politikerne vil lade sig forstyrre og blive klogere af dem, der faktisk ved noget om dagpengesystemet, når de skal sidde og tage de overordnede politiske beslutninger. Og dem der ved noget om det her – det er altså Danske A-kasser!”

 

Danske A-kassers årskonference

Den 11. - 12. maj var brancheorganisationens 21 medlemmer samlet til årskonference.

Læs også artiklerne:

Fremtidens medlemmer og fremtidens a-kasser

Årskonference viste en samlet branche, der er klar til mere ansvar