Beskæftigelsesreform

A-kasser speeddater jobcentre

På arbejdsmøder forbereder a-kasser og jobcentre fra hele landet sig på beskæftigelsesreformen. Fokus er på at etablere, fortsætte og styrke samarbejdet om at afholde fællessamtaler fra den 1. juli.

Speeddating i Nordjylland

Jobcenter- og a-kassemedarbejdere var samlet i Aalborg og Aarhus til to ud af i alt syv arbejdsmøder om fællessamtalerne i beskæftigelsesreformen. Møderne er arrangeret af AK-Samvirke og KL i samarbejde med Arbejdsmarkedskontorerne, og giver a-kasser og jobcentre mulighed for at planlægge de mange fællessamtaler.

Derfor er det meste af tiden afsat til, at a-kasser og jobcentre kan møde hinanden og få talt sammen på en ”speeddate". På daten har de 6-7 minutter til at få talt sammen. Herefter går a-kasserne videre til næste jobcenter og tager den samme snak her. Ofte handler det om at få sat ansigter på, hvis man ikke kender hinanden i forvejen og få aftalt hvad de næste skridt er – f.eks. i forhold til at få lavet en aftale om på hvilke tidspunkter i løbet af ugen, man vil lægge fællessamtalerne.

Arbejdsmøderne viser, at mange a-kasser og jobcentre allerede er i gang med at koordinere og lave samarbejdsaftaler om, hvordan man skal holde fællessamtalerne.

Meget på plads allerede

FOAs A-kasseafdelinger i Nordjylland er nogle af dem, der allerede er godt i gang. I forvejen har man et godt samarbejde med jobcentrene i området, men man kan alligevel godt se det fornuftige i at mødes i et fælles forum:

”Vi er allerede kommet rigtig langt, og har holdt flere fælles praktikermøder med jobcentrene. Men det er godt, at vi kan mødes som i dag og få koordineret logistikken omkring fællessamtalerne. Vi har allerede meget på plads, men det er godt at se, at både a-kasser og jobcentre er interesserede i at få løst den her store opgave, så godt som muligt,” siger Dorthe Stokholm Olsen, der er a-kasseleder FOA-A’s afdeling i Vendsyssel.

Positiv tilgang

Anne-Dorte Jensen, jobkonsulent hos FTF-A i Aarhus, er også glad for arbejdsmøderne. Hun fortæller, at hun ser hele beskæftigelsesreformen og fællessamtalerne, som en god mulighed for at hjælpe medlemmerne bedre:

”Det handler jo om, at vi har en positiv tilgang til den her reform, og jeg tror faktisk, det er godt, at den kommer. Det er godt for både a-kasserne og jobcentrene, fordi det giver anledning til at finde nogle nye måder, at gøre tingene på. Det handler jo i bund og grund om, at ledige medlemmer får en lettere gang på jord. Så er det op til os at finde nogle løsninger på logistik og indhold, der fungerer og giver værdi for dem.”

Ledige skal opleve koordineret forløb

Arbejdsmarkedschef Susanne Nielsen fra Rebild Kommune, var en af dem a-kasserne fik talt med. Hun var glad for konceptet og for at møde de a-kassemedarbejdere, hun normalt ikke er så meget i kontakt med:

”Det handler jo om, at vi skal styrke samarbejdet. Vores ambition er, at den ledige kommer til at opleve et koordineret forløb og får kvalificeret og professionel hjælp. Vi skal også udnytte en bedre mulighed for at spotte og agere på risikosager, nu hvor vi får så tæt en samtalerække. Det betyder, at vi kan blive bedre til at sætte ind over for langtidsledighed. Samtidig må vi heller ikke glemme virksomhederne. De skal opleve, at de kan få den kvalificerede arbejdskraft de efterspørger,” siger Susanne Nielsen.

Arbejdsmøderne og speeddatingen mellem jobcentrene og a-kasserne fortsætter i første uge af maj i Viborg, Vejle, Roskilde og København.

Karen Louise Riis, Danske A-kasser, Sort/Hvid

Karen Louise Riis

Vicedirektør
46 971 702