Møder

A-kasser mødtes med Koch og Mette Frederiksen

A-kasserne brugte mandagen i selskab med Carsten Koch og Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen. Der blev stillet relevante spørgsmål og givet konstruktive råd.

Carsten Koch og Verner Sand Kirk mfl

”Jeg vidste jo godt, at jeg stillede op til en gang spanking.”

Carsten Koch var med et smil på læben godt klar over, at flere af de 39 forslag hans udvalg har anbefalet, ikke faldt i god jord blandt landets a-kasser.

Mandag var han gæst på et velbesøgt møde hos AK-Samvirke, hvor a-kasserne havde mulighed for at stille spørgsmål til rapporten og give deres kommentarer til Carsten Koch direkte. Et af de gennemgående temaer i kommentarerne var opgavefordelingen mellem a-kasserne og kommunerne.

Ingen undersøgelser til grund for anbefalinger

Flere a-kasser undrede sig over, om der overhovedet er evidens for at jobcentrene ifølge rapporten skal vurdere hvilke ledige, som skal have deres forløb i jobcentret, og hvilke der skal have det i a-kassen.

Carsten Koch forklarede, at udvalget ikke har lavet kvalitetsundersøgelser, som kunne vise, om det er a-kasserne eller jobcentrene, som er bedst til at løse opgaverne. Derfor havde man valgt at ansvaret skal ligge, hvor økonomien også er. Derfor ligger det i udvalgets anbefalinger hos kommunerne.

Input til ministeren

Eftermiddagen var afsat til et møde med Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen. Her havde a-kasserne mulighed for at give ministeren input til det videre arbejde med Koch-udvalgets anbefalinger.

Ministeren lagde ud med at understrege, at Koch-udvalgets rapport skal ses som et indholdsmæssigt afsæt for et regeringsudspil.

Ministeren forklarede også, at hun var også glad for, at rapporten tog udgangspunkt i den enkelte ledige. Hun understregede, at det er vigtigt at basere beskæftigelsespolitikken på, at folk rent faktisk gerne vil arbejde.

Kommunal vilkårlighed?

Herefter kom a-kasserne på banen. Et af spørgsmålene gik på, at jobcentrene, ifølge udvalgets anbefalinger, skal være den eneste indgang for ledige under 30 år.

”Jeg har endnu ikke oplevet, at et eneste af vores medlemmer har fået job gennem jobcentret. Derfor kan jeg simpelthen ikke forstå, hvis jobcentrene skal stå for den indsats. Det vil ikke komme de ledige til gavn,” sagde formand for DSA og næstformand i AK-Samvirke, Anni Pilgaard, blandt andet.

Andre a-kasser var bekymrede for den voldsomme forskel der er på praksis fra kommune til kommune. Bekymringen går på, at man risikerer at se den samme vilkårlighed, når kommunerne skal screene de ledige til a-kasserne.

Ufleksibel joblog giver dobbeltarbejde

Et andet vigtigt input til ministeren drejede sig om de joblogs, mange af a-kasserne bruger – særligt de a-kasser, som deltager i Den Gode Samtale.

Her gik opfordringen på, at den joblog, som udvalget foreslår skal bruges af både jobcentre og a-kasser, bliver designet så fleksibelt, at den ikke bliver en forringet og ufleksibel udgave af den joblog a-kasserne allerede bruger.

Ministeren opfordrede også a-kasserne snarest muligt at komme med deres bud på, hvad der kan gøres for de langtidsledige. Både i forhold til hvad der ikke virker og eksempler på de konkrete initiativer, som virker.