Medlemsstatistik

7 ud af 10 er medlem af en a-kasse

7 ud af 10 på arbejdsmarkedet er medlem af en a-kasse. Sådan har det været siden 2009, viser AK-Samvirkes nyeste medlemsstatistik.

Menneskemængde bagfra

A-kasserne har 2.125.100 medlemmer. Det viser AK-Samvirkes nyeste medlemsstatistik, som dækker til og med december 2013.

Ud af de godt 2,1 mio. medlemmer er ca. 110.000 kontingentfritagede medlemmer. Størstedelen af dem er studerende og elever, som ikke skal betale a-kassekontingent, før de er færdige med deres uddannelse.

Det betyder, at man som elev eller studerende er sikret dagpenge, hvis man er ledig, når man er færdig med sin uddannelse.

Andel dagpengeforsikrede er stabil

Ser man bort fra de kontingentfritagede medlemmer, er antallet af a-kassemedlemmer svagt faldende. Arbejdsstyrken er imidlertid også svagt faldende.

Andelen af dagpengeforsikrede på arbejdsmarkedet er stabil og har siden 2009 ligget på 71-72 procent af arbejdsstyrken.

Knap 17.000 færre medlemmer

A-kasserne har samlet oplevet en medlemstilbagegang fra dec. 12 til dec. 13 på knap 17.000 medlemmer, hvilket svarer til 0,8 procent. Det dækker dog over, at der er forskelle mellem de enkelte a-kasser.

Ud af de knap 17.000 skønner AK-Samvirke, at ca. 5.000 personer har meldt sig ud af a-kasserne, fordi de mistede dagpengeretten i 2013. En del af dem vil melde sig ind igen, hvis de får et arbejde, eller hvis de i 2014 er berettiget til den midlertidige arbejdsmarkedsydelse, fordi denne ydelse forudsætter medlemskab af en a-kasse.

Årsagen til at der ikke er flere ledige, der har meldt sig ud, kan være, at a-kasserne kan kontingentfritage medlemmer, der har opbrugt deres dagpengeret. Omfanget heraf har AK-Samvirke dog ingen dokumentation for p.t.

Størst fremgang blandt AC-kasser

Den største fremgang ses i de AC-relaterede a-kasser, som har fået 5 procent flere medlemmer, inklusiv de kontingentfritagede, siden december 2012. Størst fremgang havde CA’s A-kasse med 8 procent.

Omvendt mister a-kasserne på LO-området fortsat medlemmer. Siden december 2012 har a-kasserne her mistet 1,8 procent af medlemmerne. Dog har Socialpædagogernes A-kasse, Teknikernes A-kasse og Min A-kasse oplevet medlemsfremgang.

Medlemsudviklingen i A-kasserne uden for hovedorganisationerne er mere broget. Business Danmarks a-kasse havde en medlemsfremgang på 6,6 procent mens Kristelig A-kasse mistede 2,8 procent af medlemmerne. Samlet set har a-kasserne det samme antal medlemmer i demceber 2013 som i december 2012 .

De FTF-relaterede a-kasser har haft en fremgang på 1,5 procent. Her oplevede DSA den støre fremgang med 4 procent.

Michel Klos, Danske A-kasser, Sort/Hvid

Michel Klos

Chefkonsulent
20180553