Nyhed

Dimittender på sygedagpenge bliver fredet for satsnedsættelse

Der er godt nyt på vej for dimittender på sygedagpenge, der med en ny lov stod til at skulle sættes ned i dagpengesats, imens de var syge. Beskæftigelsesministeren har netop meddelt Folketingets Beskæftigelsesudvalg, at han vil stille et ændringsforslag, som sikrer, at sygedagpengemodtagere ikke skal gå ned i sats alligevel. Danske A-kasser har arbejdet ihærdigt for, at de syge dimittender skulle fredes, og direktør Verner Sand Kirk er derfor meget tilfreds med, at ’ministeren har set lyset’

Mandehånd giver thumbs-up

I øjeblikket behandler Folketinget lovforslaget om nedsættelse af dagpengesatsen til dimittender og et dagpengetillæg til nogle grupper. Omfattet af lovforslaget er også, at dimittender, der bliver syge, inden de har fået dagpenge i tre måneder, skal sættes ned i sats i sygedagpengesystemet. Selv om de jo på grund af sygdom er uarbejdsdygtige og derfor ikke er i stand til at finde et arbejde – og selv om formålet med den forringede sats er at få arbejdsduelige dimittender hurtigere i job. 

Vi er meget glade på både de lediges og a-kassernes vegne
Verner Sand Kirk

Danske A-kasser har i høringssvar, henvendelser til ministeren, henvendelser til forligspartierne og i indlæg i pressen løbende gjort opmærksom på, at den del af lovforslaget både var dybt uretfærdigt over for de ledige og et helt urimeligt pengespild. Alene a-kasserne skulle bruge 20 millioner kroner på ’systemændringer’, for at kunne sætte cirka 200 sygemeldte dimittender ned i sats om året. En satsnedsættelse som i øvrigt kun ville give en besparelse på 2,5 millioner kroner.

Derfor er Verner Sand Kirk, direktør i Danske A-kasser, meget tilfreds med, at beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard nu tager sagen alvorligt:

"Vi er meget glade på både de lediges og a-kassernes vegne. Vi har længe sagt, at denne her del af lovforslaget var en uretfærdig klapjagt på en gruppe ledige, som i sagens natur ikke kan søge job lige nu og her. Og så har vi sagt, at det økonomisk var ren ’Ebberød Bank’. Derfor er det meget positivt, at ministeren har set lyset og nu – sammen med forligspartierne - vil stille et ændringsforslag til sit eget lovforslag, så de sygemeldte ledige bliver fredet," siger Verner Sand Kirk.

Minister fik spørgsmål fra Beskæftigelsesudvalget

Ministerens kovending kommer blandt andet i forlængelse af et spørgsmål fra Beskæftigelsesudvalget – stillet efter ønske fra Enhedslistens Jette Gottlieb, der er medlem af udvalget.

Jeg er enig i, at det er en god idé, at personer på sygedagpenge ikke skal skifte sats, imens de stadig er syge
Peter Hummelgaard

Spørgsmålet, der blev stillet til ministeren den 6. maj, lød:

”Vil ministeren overveje at stille ændringsforslag, der sikrer, at personer på sygedagpenge ikke skal skifte sats, imens de stadig er syge? Såfremt ministeren ikke vil stille ændringsforslag, bedes ministeren yde teknisk bistand til et ændringsforslag, der sikrer ovennævnte.”

I svaret til Beskæftigelsesudvalget skrev Peter Hummelgaard den 16. maj:

”Jeg er enig i, at det er en god idé, at personer på sygedagpenge ikke skal skifte sats, imens de stadig er syge.

Efter aftale med partierne bag Hurtigere i job, et stærkere arbejdsmarked, investeringer i fremtiden og innovative virksomheder vil jeg derfor stille et ændringsforslag, som netop sikrer, at sygedagpengemodtagere ikke skal gå ned i sats efter tre måneders forbrug af den indledningsvis højere dimittendsats.

Sygedagpengemodtagere fortsætter således på den dagpengesats, som de fik ved overgang fra dagpenge til sygedagpenge. Det følger af gældende principper på området. Forslaget forenkler samtidig administrationen for kommuner og a-kasser.”

Mand der tager sig til hovedet
Debatindlæg

Regeringen vil pålægge a-kasserne at bruge mindst 20 millioner kroner på ’systemændringer’, så de kan sætte sygemeldte ledige ned i dagpengesats. Besparelserne er mindre end 2,5 millioner kroner, og der drives klapjagt på syge, skriver Danske A-kassers direktør Verner Sand Kirk i dette indlæg, der har været bragt i Politiken