Nyhed

Tiltrængt fornyelse med alvorlig tidsel

Brancheorganisationen Danske A-kasser hilser det nyt dagpengesystem for selvstændige velkomne. Samtidig peger Danske A-kasser dog på, at man nu får endnu flere situationer, hvor det ikke kan betale sig at arbejde – trods en stærk politisk intention om det modsatte

none

Seneste nyt: Den 18. maj 2017 er der indgået en bred politisk aftale på baggrund af anbefalingerne fra arbejdsgruppen for selvstændige i dagpengesystemet. Aftalen ændrer desværre ikke på det paradoks, at der nu vil opstå endnu flere situationer, hvor det ikke kan betale sig at arbejde på trods en politisk intention om det stik modsatte.

27-04-2017: Kommentar til afrapporteringen fra arbejdsgruppen for selvstændige i dagpengesystemet:

- Dagpengesystemet har tørstet efter denne opgradering til virkelighedens arbejdsmarked gennem flere år. Rigtigt mange mennesker har et arbejdsliv, som dagpengesystemet har haft svært ved at favne – som delvis selvstændige, freelancere eller lignede. Det har skabt mange groteske situationer. Nu får vi endeligt ryddet op i nogle af dagpengesystemets mest absurde krinkelkroge, siger Torben Poulsen, der er formand for Danske A-kasser.


Danske A-kasser er særligt tilfreds med, at man som selvstændig nu bliver sidestillet med lønarbejdere i langt højere grad. Det bliver markant lettere at kombinere selvstændig virksomhed med lønarbejde. Det bliver muligt at opstarte virksomhed, mens man er på dagpenge. Og reglerne for afvikling af en selvstændig virksomhed bliver langt mindre rigide. Alt sammen klare forbedringer ifølge Danske A-kasser.

- Men… der er et ”men”, siger Torben Poulsen. - Med det nye system for selvstændige tages der ikke hånd om det nye dagpengesystems helt store paradoks: At det i flere tilfælde ikke kan betale sig at arbejde, hvis man har opbrugt sin ret til supplerende dagpenge. Faktisk bliver det nu endnu værre. Man lægger nemlig nye begrænsninger ud for selvstændig virksomhed som bibeskæftigelse.

Tidsbegrænsningen for hvor længe man kan modtage dagpenge, mens man har indtægt fra selvstændig virksomhed som bibeskæftigelse, foreslås nemlig nu reduceret fra 78 til 30 uger. Samtidigt lægger man – modsat tidligere – selvstændig bibeskæftigelse sammen med uger med supplerende dagpenge. Hvis man fx har haft egen virksomhed som bibeskæftigelse i 28 uger, kan man kun tage deltidsjob eller vikariater i 2 uger.

Herefter vil det ikke længere kunne betale sig at tage et arbejde, medmindre det er på fuld tid og til start den 1. i måneden. Det går ud over fleksibiliteten på arbejdsmarkedet og er et paradoks i forhold til intentionerne om, at det altid skal kunne betale sig at arbejde.

Fra januar 2018 kan dagpengesystemet ikke længere tælle i uger, når retten til supplerende dagpenge er opbrugt. I fremtiden kan én enkelt dags arbejde derfor koste en hel måneds dagpenge, hvis man har opbrugt sin ret til supplerende dagpenge. Med de gældende regler koster det ”kun” en uge. Så man vil fremover skulle overveje, om det kan betale sig at tage det pågældende arbejde.

- Vi har hele tiden haft problemet for rene lønmodtagere. Nu bliver det også et alvorligt problem for mange med selvstændig bibeskæftigelse. Det er ærgerligt, at arbejdsgruppen ikke også fik knækket den nød, men faktisk pustet problemet op – særligt når man har formået at rydde så mange andre problemer af vejen. Vi må sætte vores lid til, at fornuften indfinder sig; at ministeren og Folketinget får gjort op med dette paradoks. Vi skal undgå at sætte mennesker i en situation, hvor man straffes økonomisk for at arbejde og vi skal afholde os fra at skabe nye problemer for mennesker, der af egen drift opnår en indtægt fra egen virksomhed, siger Torben Poulsen.