Velkomsthilsen

Velkommen til Peter Hummelgaard

Danske A-kasser byder den nye beskæftigelsesminister velkommen. DAK’s formand Torben Poulsen glæder sig til samarbejdet og håber, at det vil føre til forbedringer af dagpengesystemet, som løbende er blevet forringet de seneste år

Peter Hummelgaard Thomsen

Foto: Steen Brogaard

Danske A-kasser ønsker Peter Hummelgaard tillykke med posten som beskæftigelsesminister. Formand Torben Poulsen mener, at en af de vigtigste opgaver for den nye minister er at få vendt den negative spiral, som dagpengesystemet har været inde i de seneste mange år – hvor den ene forringelse efter den anden har gjort a-kassemedlemmernes sikkerhedsnet mere og mere hullet.

”Det er fuldstændig afgørende, at man fra politisk side får øjnene op for, at dagpengesystemet er krumtappen i den danske flexicurity-model, og at det ikke kan blive ved med at holde til de mange forringelser, som systemet løbende bliver udsat for. Forringelser som fx både handler om hvordan og med hvor meget, man er dækket af sin dagpengeforsikring. Den udvikling må vi simpelthen have vendt – ellers ender det med, at hele vores flexicurity-system falder fra hinanden,” siger Torben Poulsen, der bl.a. peger på, at dagpengenes dækningsgrad blev massivt forringet med skattereformen fra 2012.

Et andet – og helt aktuelt - eksempel på en kraftig forringelse af dagpengesystemet er, ifølge DAK-formanden, opholdskravet, som trådte i kraft ved årsskiftet.

Klar til samarbejdet

Derfor opfordrer han den nye beskæftigelsesminister til at sætte fokus på at rette op på de forringelser, der er sket i dagpengesystemet – og endda forbedre det. Og formanden understreger, at DAK er klar til at samarbejde. Et sted at starte er netop det nye opholdskrav for ret til dagpenge.

”Opholdskravet er symbolpolitik af værste skuffe, hvor man vil ramme personer fra tredjelande og gøre det sværere for dem at få dagpenge, selv om der i forvejen er værns-regler på området. Med det nye krav oplever vi a-kassemedlemmer, der bliver helt urimeligt ramt, og hvis dagpengeforsikring bliver taget fra dem fra den ene dag til den anden – og det endda også personer, som opholdskravet slet ikke skulle ramme. Det er jo uholdbart – og med til at skabe utryghed i dagpengesystemet. Så opholdskravet er selvfølgelig et af de punkter, som står øverst på vores dagsorden, og som vi hurtigst muligt vil tage op over for den nye minister”, siger Torben Poulsen, og tilføjer, at også kompleksiteten og bureaukratiet i dagpengesystemet bliver et punkt til drøftelse med den nye minister.

”Der er behov for, at vi sammen får set på, hvordan vi kan forenkle dagpengesystemet. Det er nu så komplekst, at stort set ingen medlemmer længere kan finde rundt i det. Og vi skal se på bureaukratiet i systemet, fx krav om dokumentation som ikke giver mening men bare trækker ressourcer ud af a-kasserne – ressourcer som vel at mærke kunne være brugt til at få medlemmerne i job i stedet. Her er vi i Danske A-kasser også helt klar til at samarbejde – vi kan præcist pege på, hvor problemerne er, og hvor administrativt bøvl lægger hindringer i vejen for, at vi kan hjælpe de ledige bedst muligt”.

Tak for tilliden
På den positive side er DAK og en række a-kasser i fuld sving med at gøre klar til forsøget, der fra årsskiftet giver ni a-kasser ansvaret for indsatsen for de ledige medlemmer i opsigelsesperioden og de første tre måneder af ledighedsperioden.

”Vi ser det som vores vigtigste opgave at få vores ledige medlemmer i job og klæde dem på til de job, der er. Vores styrke er, at vi kender både vores medlemmer og brancher rigtig godt. Derfor har vi også hele tiden ment, at ansvaret for den tidlige indsats ligger bedst hos os – og vi er derfor glade for, at tidligere beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen sammen med et bredt flertal i Folketinget gav os muligheden for nu også at vise det. Det vil jeg gerne takke for igen – ligesom jeg vil takke for samarbejdet generelt”.