Ny beskæftigelsesminister

Velkommen til Jørn Neergaard Larsen

AK-Samvirke byder den nye beskæftigelsesminister velkommen. Beskæftigelsesreform og nyt dagpengesystem står øverst på dagsordenen, mener AK-Samvirke.

Mand og kvinde giver håndtryk

AK-Samvirke ønsker Jørn Neergaard Larsen tillykke med posten som beskæftigelsesminister og ser frem til et godt og konstruktivt samarbejde med en minister, der om nogen er helt hjemme i sit ressortområde.

En af de første opgaver er at få beskæftigelsesreformen godt fra start. Den største og vigtigste del af reformen handler om, at jobcentre og a-kasser nu skal samarbejde om at få de ledige tilbage i arbejde. Blandt andet har jobcentrene ansvaret for at holde samtaler med a-kasserne og med de ledige – de såkaldte fællessamtaler.

Samarbejde skal have tid til vokse
Torben Poulsen, formand for AK-Samvirke, opfordrer ministeren til at lade det nye samarbejde mellem jobcentre og a-kasser gro og tilpasse sig:

”A-kasser og jobcentre er godt forberedte på opgaven. Men et omfattende samarbejde etableres ikke fra den ene dag til den anden. Det skal have tid til at vokse og til at blive tilpasset både de lokale forhold, de branchemæssige forhold og ikke mindst de forskellige grupper af ledige. Min opfordring til Jørn Neergaard Larsen er derfor, at han sikrer jobcentre og a-kasserne plads, tid og rammer til, at de kan fokusere på arbejdet med at folk i job igen,” siger Torben Poulsen.

Brug for et ordentligt og moderne system
Han opfordrer samtidig den nye minister til at arbejde for at sikre et ordentligt og moderne arbejdsløshedsforsikringssystem, hvor flest mulige vælger forsikring og a-kassemedlemsskab til:

”Ligesom de allerfleste har en indboforsikring, skal de allerfleste være medlem af en a-kasse. Men et a-kassemedlemsskab er kun attraktivt, hvis det giver mening for folk at være forsikret mod ledighed. Hvis det er for svært at optjene retten til dagpenge, eller hvis dagpengesatsen er for lav, så er der jo ingen, der synes det attraktivt at være medlem af en a-kasse.”

500.000 svenskere forlod a-kasserne i Sverige
I Sverige har man netop vedtaget at sætte dagpengesatsen op fra omkring 15.000 til omkring 20.000 svenske kroner. Det er sket i en bred, politisk erkendelse af, at det svenske arbejdsløshedsforsikringssystem over en årrække er blevet forringet så meget, at det var blevet for uattraktivt. Torben Poulsen opfordrer derfor ministeren til at se mod Sverige:

”Svenskerne har rent faktisk oplevet, hvad der sker, hvis man forringer arbejdsløshedsforsikringssystemet. Her mistede de svenske a-kasser 500.000 medlemmer, fordi man satte statsbidraget op samtidig med, at man i en årrække fastfrøs dagpengesatsen. Vi skal ikke gentage svenskernes fejl. Tværtimod skal vi sikre, at så mange som muligt forsikrer sig mod arbejdsløshed i a-kasserne.”

Skal sikre holdbart dagpengesystem
Sidst, men ikke mindst, opfordrer Torben Poulsen ministeren til at få skabt et nyt og holdbart dagpengesystem:

”Vi skal have et nyt og holdbart dagpengesystem. Det er der bred politisk enighed om og samtidig ved vi, at der er massiv folkelig opbakning til at vi får nogle lempeligere regler. Det er på ingen måde holdbart, at tusindvis falder ud af dagpengesystemet hver måned. Samtidig skal vi have et dagpengesystem, hvor der er klare incitamenter for de unge til at forsikre sig mod arbejdsløshed i en a-kasse.”

Tak for samarbejdet til Henrik Dam Kristensen
Torben Poulsen takker også Henrik Dam Kristensen for samarbejdet:

”Samtidig med at vi ser frem til et godt og konstruktivt samarbejde med Jørn Neergaard Larsen vil jeg vil gerne benytte lejligheden til at takke Henrik Dam Kristensen for hans indsats som minister. Henrik Dam Kristensen har lavet et solidt stykke arbejde, og han har anerkendt den centrale rolle, a-kasserne spiller i arbejdet med at hjælpe de ledige tilbage i job."