Det mener Enhedslisten

Syv hurtige til Jette Gottlieb

Op til folketingsvalget stiller Danske A-kasser arbejdsmarkeds- og beskæftigelsesordførerne for de forskellige partier en række spørgsmål om, hvad de vil på dagpenge- og beskæftigelsesområdet. Her svarer Jette Gottlieb, arbejdsmarkedsordfører for Enhedslisten 

Jette Gottlieb fra Enhedslisten

1.    Hvad mener du, er de største styrker ved dagpengesystemet?

”Det er en solidarisk forsikringsordning, der giver en vis sikkerhed for lønmodtagere i tilfælde af fyring”.

2.    Hvad mener du, er de største udfordringer ved dagpengesystemet?

”Dagpengene er blevet udhulet i et omfang, så mange ikke mere kan klare deres daglige udgifter for beløbet. Det betyder, at sikkerheden for lønmodtagerne er blevet undergravet kraftigt.
Og solidariteten er blevet skadet af forskellige satser. Der er meget stor forskel på, hvor sikkert, man er ansat, og hvor lange opsigelser, man har fra område til område. Det betyder, at timelønsansatte kan have svært ved at få den høje sats mere end første gang. Dimittendsatsen er så lav, at mange nyuddannede vil overveje at lade være med at melde sig ind”.

3.    Hvordan ’løser’ vi bedst disse udfordringer?

”Dagpengene skal være højere. I første omgang skal ”mindrereguleringen” stoppes øjeblikkeligt. Dernæst skal max-dagpengene hæves til 23.000 kroner fra næste år, og på sigt bør dagpengene dække 90 procent af indkomster op til 30.000 kroner om måneden. Og der bør være en mindstesats på fx 75 procent af max-dagpengene. Desuden skal dimittendsatsen hæves – fx til minimumssatsen”.

4.    Hvad mener du om dagpengenes niveau?

”Alt for lavt – se ovenfor!”.

5.    Det hævdes jævnligt (blandet andet fra Finansministeriets side), at selv en lille stigning i dagpengenes niveau vil gøre, at mange flere vil lade være med at arbejde – hvad mener du om det?

”Det er en skrøne! Det vil være meget svært at finde konkrete eksempler”.

6.    Mener du, at der skal ændres på indsatsen/ rettigheder og pligter for de forsikrede ledige, og i givet fald hvordan?

”Forudsætningen for at få dagpenge skal være, at man står til rådighed for arbejdsmarkedet. Men unødige møder og misbrug af ledige som billig eller gratis arbejdskraft er ikke i orden. I stedet skal der bruges mange flere kræfter på omskoling, efteruddannelse og videreuddannelse især til nye grønne jobområder. Og snubletråde såsom karensperioder, varighedsbegrænsning og positivlister skal lempes eller fjernes”.

7.    Hvad mener du om rollefordelingen mellem jobcentre og a-kasser?

”Det bør være A-kassen – der kender den arbejdsløses arbejdsmarked konkret og virksomhederne inden for området – der skal stå for vejledning og hjælp i den første periode – fx mindst et halvt år”.

Op til valget

Folketingsvalget nærmer sig, og derfor sætter Danske A-kasser fokus på, hvad de forskellige politiske partier vil på dagpenge- og beskæftigelsesområdet.

Her svarer arbejdsmarkedsordfører Jette Gottlieb fra Enhedslisten på syv hurtige fra Danske A-kasser.

Læs hvad andre politikere og hvad a-kasserne ønsker efter valget