Kommentar

Nedtællingen er begyndt – Det er nu, vi skal afmontere dagpengebomben!

Om godt 275 dage er Danmark igen klar med champagne, raketter og hvad der ellers hører sig til en god nytårsaften: Sammen tager vi hul på et nyt år – men også på en serie nye angreb på vores unikke flexicuritymodel

Stopur i hånd

Kommentar - Torben Poulsen, Danske A-kasser

Når rådhusklokken bimler 12, får dagpengesatsen nemlig det første af de næste mange års planlagte alvorlige drag over nakken. Det er min påstand, at hvis vi skal forhindre dét, er det nu, vi skal handle.

Synderen er skattereformen fra 2012. En reform, der blandt andet indeholder lettelser af topskatten. En væsentlig finansieringskilde til de planlagte skattelettelser er en ”mindreregulering” af overførselsindkomsterne – herunder dagpengesatsen. Fra 2018 med 0,7% om året (mindrereguleringen begyndte allerede i 2016 med 0,3 % og 0,4 % i år) . Det lyder måske som nogle harmløse promiller, men med skattereformen og det udspil til 2025-plan, der har cirkuleret, kommer dagpengesatsen reelt til at blive beskåret med små 10% indenfor de næste 8 år . En beskæring, der kommer oveni de seneste års forringelser. Og oveni at man også forringer dagpengenes kompensationsgrad gennem et øget beskæftigelsesfradrag.

Dermed tages nok en alvorlig en bid af den økonomiske tryghed, der er én af forudsætninger for vores fleksible arbejdsmarked (kerne i den danske flexicurity-model). Vi gambler reelt med noget af det stærkeste i den danske samfundsmodel.

Den gode nyhed er, at vi stadig har tid til at ombestemme os. Og det skal være Danske A-kassers appel. Vi har brug for, at vi sammen med arbejdsmarkeds parter og politikerne finder en mere holdbar løsning for alle på det danske arbejdsmarked. Dagpengebomben skal afmonteres. Nedtællingen er begyndt, men der er stadig tid til at afblæse alarmen. Det kræver, at vi alle er vores fælles ansvar for det danske arbejdsmarked bevidst. Vi risikerer, at det bliver nytår, før vi får set os om, og når først champagnepropperne springer, tages den første store bid af dagpengesatsen.