Dagpengereform

Næsten 34.000 ledige mistede dagpengene i 2013

Antallet af ledige, som røg ud af dagpengesystemet i 2013, kom op på 33.900. Også i 2014 vil tusinder af ledige miste dagpengene, viser AK-Samvirkes prognose.

Mand med tomme lommer

En ny optælling, lavet af a-kasserne og AK-Samvirke, viser, at 33.900 ledige mistede dagpengene i 2013. Halveringen af dagpengeperioden, fordoblingen af genoptjeningskravet og en meget hård indfasning af reformen blev dermed en giftig cocktail for de ledige.

Selv AK-Samvirkes mest pessimistiske prognoser viste sig desværre at holde stik. Akutpakke, akutjob og en styrket indsats i a-kasser og jobcentre var ikke tilnærmelsesvis nok til at forhindre, at mange tusinde ledige faldt ud over dagpengekanten i løbet af året.

14.000 mister dagpengene i 2014

Dermed mistede 10 gange så mange som forudsat ved reformens vedtagelse dagpengene. Verner Sand Kirk, direktør i AK-Samvirke, forklarer, at problemet vil fortsætte i 2014:

”Det er danmarkshistoriens alvorligste kommafejl – ganske enkelt. Og desværre kan vi se i vores nye prognoser, at omkring 14.000 vil miste dagpengene i år. Så det er den nye virkelighed for ledige,” konstaterer Verner Sand Kirk.

Arbejdsmarkedsydelse udfases

Antallet, der vil miste dagpengeretten i 2014, er mindre end i 2013, fordi mange mistede dagpengene sidste år på grund af den meget hårde indfasning af reformen. Regeringen har sammen med Enhedslisten og med tilslutning fra Dansk Folkeparti sikret, at de fleste undgår at stå helt uden indtægt ved at indføre uddannelses- og arbejdsmarkedsydelsen, som begge er midlertidige ydelser på kontanthjælpsniveau.

Arbejdsmarkedsydelsen, der er den ydelse ledige, som mister dagpengene, kommer over på nu, kan man modtage i op til 15 måneder. Men ydelsen udfases gradvist og afskaffes helt i midten af 2016. Det sker ved, at der hvert halve år skæres tre måneder af den periode, hvor man kan få ydelsen. Konsekvensen er, at man gradvist vil se, at flere og flere vil stå helt uden forsørgelse.

Ufaglærte hårdt ramt

Godt en fjerdedel af de ledige, som mistede dagpengene i 2013, var medlemmer af 3F’s A-kasse. Dermed er 3F’erne suverænt den gruppe, som blev hårdest ramt af dagpengereformen.

Blandt de øvrige grupper, som hårdt ramt er medlemmerne i Krifas a-kasse og HK’s a-kasse.

Mange ledige over 50 år mistede dagpengene

Ser man på aldersfordelingen, er der særlig mange ledige over 50 år, som har mistet dagpengene. 33 procent af de ledige som mistede dagpengene var over 50 år, selvom aldersgruppen kun udgør 23 procent af alle ledige.

Kun 9 procent af de ledige, som mistede dagpengene, var mellem 20 og 29 år, selv om de udgør 24 procent af alle ledige.