Rådighedsvurderinger

Mange sanktioner er ikke kvalitet

Dansk Arbejdsgiverforening har lavet en undersøgelse, der viser, at et flertal af jobcenterchefer i landets kommuner ønsker at få rådighedsvurderingen af forsikrede ledige over til kommunerne. Det har AK-Samvirkes formand skrevet et debatindlæg om.

Kvinde der raser

Af Morten Kaspersen, formand for AK-Samvirke

I Dansk Arbejdsgiverforening(DA) og blandt nogle jobcenterchefer, hersker der for tiden en forestilling om, at jo flere sanktioner, de ledige får, jo bedre. Det bliver bekræftet af DA’s nyhedsbrev Agenda, hvor man – ikke overraskende – kan læse, at nogle jobcenterchefer synes, at de vil være bedre end a-kasserne til at rådighedsvurdere de ledige. Det vil styrke de ledige og få dem hurtigere i job, mener man tilsyneladende.

Inden DA bliver alt for imponerede over jobcentrenes formåen, kunne det dog være relevant at se på, om jobcentrene kan levere en ordentlig kvalitet og ikke bare dele sanktioner ud til højre og venstre, hvis de nu gerne vil overtage opgaven?

Kun 2 pct. fejl i a-kassernes rådighedsvurderinger

I Arbejdsmarkedsstyrelsens seneste rådighedstilsyn for både kommuner og a-kasser kan man læse, at når kommunerne rådighedsvurderer arbejdsmarkedsparate ledige, som modtager kontanthjælp, træffer kommunerne forkerte afgørelser i 20% af tilfældene.

Til sammenligning viser rådighedstilsynet, at a-kasserne træffer forkerte afgørelser i kun 2% af rådighedsvurderingerne. Så det kan godt være, at kommunerne kan finde ud af at sanktionere – de formår bare ikke at gøre det korrekt.

Ud over en meget høj fejlprocent i kommunerne viser rådighedstilsynet også, at der er endda meget stor forskel på, hvor dygtige kommunerne er til at træffe kvalificerede afgørelser. I nogle kommunerne er fejlprocenten nede på 2-3% i andre, f.eks. i Herlev, er fejlprocenten på hele 71%.

Store kommunale forskelle

Ser man på andelen af ledige, der har fået en sanktion i kommunerne, gemmer der også meget store forskelle mellem kommunerne. I Lemvig har 52% af de ledige fået en sanktion. I Herning er det knap 8 %. Derfor klinger det ikke helt rent, når kommunerne mener, at der er forskel på, hvornår a-kasserne giver sanktioner.

For a-kasserne handler det ikke om bare at uddele flest mulige sanktioner. Det handler derimod om at vejlede medlemmerne ordentligt og forståeligt, og at man sørger for at træffe saglige og rigtige afgørelser.

Et højt antal sanktioner kan meget nærliggende være et udtryk for, at de ledige ikke bliver vejledt godt nok om deres rettidigheder og pligter. Det kan også skyldes vilkårlighed og forkert sagsbehandling, og så er det pludselig borgernes retssikkerhed som er på spil, hvis man vil have rådighedsvurderingen over til kommunerne. Der er derfor brug for at udvikle et rådighedsbegreb og et regelsæt, der er båret af fornuft og som kan administreres korrekt.

Bragt i Politiken den 11. september 2013