Nyhed

Ledige seniorer kommer i klemme

Mange ledige seniorer, der har mistet dagpengene, ender i et økonomisk vakuum, hvor de hverken har en lønindkomst eller ret til offentlige ydelser. Det viser en opgørelse fra Danske A-kasser. Danske A-kassers direktør Verner Sand Kirk forudser, at gruppen desværre bliver markant større i fremtiden

Ældre mand skriver i hånden

Tæt på hver tredje af de 50-59-årige, der mistede dagpengeretten i 2018, havde hverken en lønindkomst eller en offentlig ydelse at leve af, seks måneder efter de faldt ud af dagpengesystemet. 

Det samme gælder for næsten hver fjerde af de 60-64-årige. Det viser en ny opgørelse udarbejdet af Danske A-kasser med udgangspunkt i tal fra Jobindsats.

Danske A-kassers direktør Verner Sand Kirk ser med bekymring på den udvikling, der kommer i kølvandet på, at pensionsalderen hæves støt samtidig med at efterlønnen udfases.

Der er desværre en gruppe mennesker her, der ender i et økonomisk vakuum, hvor de hverken har udsigt til at få et job, og de samtidig skal kigge langt efter pensionen. Det kan fx skyldes aldersforskrækkede arbejdsgivere, og også at helbreddet måske ikke er, hvad det har været. Det kan udvikle sig til et privatøkonomisk mareridt for dem, og desværre tyder det på, at gruppen bliver større, siger Verner Sand Kirk, der forklarer, at årsagen til at gruppen bliver større i fremtiden er, at statistikken over mistet dagpengeret ikke medregner personer, der går på efterløn inden en måned efter, de har mistet dagpengene.

- Derfor opererer vi med et mørketal her, hvor antallet af seniorer, der mister dagpengene, reelt er større end det står anført i statistikken i dag. Og så giver det jo desværre sig selv, at jo færre der over årene får adgang til efterløn, jo flere vil stå uden forsørgelse.

Skema med antal og andel personer med opbrugt dagpengeret

 

Grafik med efterlønsbidragsbetalere fordelt på alder
Emne