DAK-direktør om STAR’s evaluering:

Glædeligt at der nu kan komme gang i de politiske drøftelser

Danske A-kassers direktør Verner Sand Kirk ser meget positivt på, at Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) nu har offentliggjort deres evaluering af dagpengereformen. ’Sammen med vores evaluering fra sidste år kan den danne et godt grundlag for de vigtige politiske drøftelser, der skal føre til et mere trygt og enkelt dagpengesystem,’ siger DAK-direktøren

Verner Sand Kirk

Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) har netop offentliggjort en evaluering af dagpengereformen fra 2017. Offentliggørelsen vækker glæde hos Danske A-kasser (DAK), fordi der nu kan komme gang i de politiske drøftelser, der skal føre til et mere trygt, enkelt og fleksibelt dagpengesystem.
Det siger Danske A-kassers direktør Verner Sand Kirk.

Han understreger dog også, at der hos DAK er lidt skuffelse over, at man i STAR helt har fravalgt at se på elementer ”som anses som værende forenklinger, moderniseringer eller ændringer af teknisk karakter”:  

”Netop administrerbarhed, forståelighed og uhensigtsmæssige incitamenter i regelsættet var i fokus i den evaluering, som vi sammen med alle vores medlems-a-kasser udgav i juni 2021, og som vi har præsenteret for bla. beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard, hans ministerium og Folketingets Beskæftigelsesudvalg. I vores evaluering pegede vi på en række uhensigtsmæssigheder og kom med forslag til mere forståelige- og administrerbare regler. Og forslag, der kan øge tilskyndelsen til også at tage de småjob og vikariater, man kan få,” siger Verner Sand Kirk, der dog også hæfter sig ved, at der ikke er noget i STAR’s evaluering, der taler imod forslagene fra Danske A-kasser:

”Selvom STARs nye evaluering ikke beskæftiger sig med disse temaer, så noterer vi os også, at rapporten heller ikke indeholder noget, der taler imod vores forslag. Og det er jo nok så vigtigt, når nu vi skal videre med opgaven med at skabe et bedre dagpengesystem”.

Verner Sand Kirk kalder STAR’s evaluering for ’metodisk ganske hæderlig’:

”Den konkluderer generelt ikke mere, end datagrundlaget kan bære. Men det er så desværre ikke ret meget. STAR peger således gentagne gange på, at reformeffekterne umiddelbart ser svagt positive ud, men at det er uhyre vanskeligt at isolere effekterne fra den meget positive beskæftigelsesudvikling i de seneste år. Derudover peges på, at datagrundlaget på nogle områder er utilstrækkeligt for en sikker analyse. Der er således ikke overraskende ny viden i evalueringen,” siger Verner Sand Kirk, der derfor opfordrer til, at der snarest træffes politiske beslutninger på de områder, som Danske A-kasser har peget på. 

”Og vi deltager selvfølgelig gerne i en nærmere drøftelse af det. I det hele taget vil vi bidrage alt det, vi kan til det videre arbejde for et styrket dagpengesystem”.
 

Danske A-kassers evaluering 

I juni 2021 offentliggjorde Danske A-kasser en evaluering af dagpengereformen.

Læs evalueringen her