Medlemsstatistik

Fortsat flere medlemmer i a-kasserne

Medlemmerne vender tilbage til a-kasserne. Siden januar 2009, hvor medlemsantallet var på det laveste niveau, har a-kasserne fået ca. 53.500 flere medlemmer. Der er dog store forskelle på hvilke a-kasser, som oplever medlemsfremgangen.

Danskerne forsikrer sig i højere og højere grad mod ledighed. Nye tal fra AK-Samvirke viser, at a-kasserne siden januar 2009 har fået 53.500 flere medlemmer. På årsplan har fremgangen samlet været på 16.900 medlemmer fra marts 2011 til marts 2012.

En stor del af fremgangen skyldes, at unge under 30 år, der er under uddannelse, og som opfylder nogle specifikke krav, gratis kan være medlem af en a-kasse.

Flere unge

Michel Klos, som er arbejdsmarkedspolitisk konsulent i AK-Samvirke, bekræfter, at fremgangen bedst kan ses blandt de yngre aldersgrupper:

”Ud over at det naturligvis er sund fornuft at være medlem af en a-kasse, er det klart, at et gratis medlemskab er med til at tiltrække de unge. Det er tydeligt, at det er blandt de 16 til 29-årige at den største fremgang kan ses,” siger Michel Klos om det øgede medlemsantal i a-kasserne.

Forskel på mænd og kvinder

De nye tal viser, at 73 procent af arbejdsstyrken er forsikret i en a-kasse. Det er en stigning på ca. to procentpoint sammenlignet med 2009. Der er dog stor forskel på, hvor farligt mænd og kvinder vælger at leve på arbejdsmarkedet.

Hvor 77 procent af kvinderne er medlem af en a-kasse, er det kun 69 procent af mændene, som forsikrer sig. Det hæfter Michel Klos sig ved:

”Det er interessant – specielt hvis man ser på, hvem der har størst risiko for at miste arbejdet. I de seneste par år har flere mænd end kvinder nemlig stået uden arbejde. Ser man på de langtidsledige, er der også her en overvægt af mænd. Så logisk set burde der af den grund være flere mænd, der er medlem af en a-kasse,” fortæller Michel Klos.

Både fremgang og tilbagegang

Der er stor forskel på, om medlemmerne går ind eller ud af døren i de enkelte a-kasser. Specielt a-kasserne under AC-området fik flere medlemmer. Fra marts 2011 til marts 2012 oplevede de akademiske a-kasser en medlemsfremgang på 6,4 procent – godt 17.000 flere medlemmer.

Også a-kasserne, som ikke hører under de traditionelle hovedområder, fik flere medlemmer i kartoteket. Her fik a-kasserne 3,4 procent flere medlemmer, i perioden fra marts 2011 til marts 2012. Det svarer til ca. 19.000 medlemmer.

De a-kasser, som traditionelt hører under LO-området, har til gengæld medlemstilbagegang. Det seneste år var tilbagegangen samlet set på 2,4 procent, hvilket svarer til 22.000 medlemmer.

Michel Klos, Danske A-kasser, Sort/Hvid

Michel Klos

Chefkonsulent
20180553