Notat

Færre på kontanthjælp, men flere på andre sociale ydelser

På trods af et markant fald i antallet af personer på kontanthjælp de seneste fem år, er lige så mange mennesker på sociale ydelser i dag som i 2016. Det skyldes bl.a., at flere er kommet på sygedagpenge og førtidspension. Nyt notat fra Danske A-kasser gennemgår de seneste 12 års udvikling i kontanthjælp og andre sociale ydelser for personer under folkepensionsalderen 

Mand med ryggen til taler med mand ved skranke bag en computer

Fra 2016 og frem til 2020 har der været et fald i antallet af personer på kontanthjælp. Isoleret set kan dette fremstå som en meget positiv udvikling. Og sådan er det også blevet fremlagt i en række medier, der har valgt at vinkle på, at det er gået bedre for kontanthjælpsmodtagerne end for dagpengemodtagerne.

I stedet bør der altid ses på sammenhængen med udviklingen i andre sociale ydelser, som førtidspension, sygedagpenge, flexjob etc.
Verner Sand Kirk

I den forbindelse har flere politikere og andre meningsdannere fx fremhævet, at faldet må skyldes, at der er indført et kontanthjælpsloft over, hvor meget den enkelte borger kan modtage i sociale ydelser samtidig med, at der for nogle grupper er indført lavere satser. 

Forenklet konklusion

Men det er – ifølge direktør i Danske A-kasser Verner Sand Kirk - forenklet udelukkende at konkludere ud fra faldet i antallet af personer på kontanthjælp. 

"I stedet bør der altid ses på sammenhængen med udviklingen i andre sociale ydelser, som førtidspension, sygedagpenge, flexjob etc. Og det er netop, hvad vi har gjort i vores nye notat. Ganske som jeg forventede det, viser notatet, at der på trods af faldet i antallet af personer på kontanthjælp er næsten lige så mange under 65 år på sociale ydelser i dag som i 2016. Når jeg forventede det, er det fordi vi for lidt over 10 år siden så på de tilsvarende tal – og der var billedet det samme," siger Verner Sand Kirk.

I notatet kan også ses, at udviklingen ser anderledes ud, hvis man medtager dagpengemodtagere. 

"Vi kan se, at til- og afgangen fra dagpenge primært bestemmes af de økonomiske konjunkturer. Eller sagt med andre ord, så arbejder a-kassernes medlemmer, når der er job at få. Så jeg håber, at alle de politikere og andre meningsdannere, der konkluderer lidt hurtigt på, at det går bedre for kontanthjælpsmodtagerne end for dagpengemodtagerne, og at det nok skyldes kontanthjælpsloft mv., vil læse vores notat grundigt."

Læs notatet Færre på kontanthjælp, men flere på andre sociale ydelser