Nyhed

EU-aftale bekymrer formand for Danske A-kasser

Ny EU-aftale giver EU-borgere, der arbejder i Danmark, adgang til dagpenge efter blot en måned og mulighed for at tage pengene med ud af landet i seks måneder. Formanden for Danske A-kasser, mener, at det danske dagpengesystem risikerer at blive sat alvorligt under pres

Torben Poulsen

I dag kræver det godt to måneders fuldtidsarbejde i Danmark inden for tre måneder, hvis en borger fra et andet EU-land skal opnå ret til danske dagpenge. Samtidig må borgeren tage dagpengene med til udlandet i tre måneder.

Men i går faldt en EU-aftale på plads, som betyder, at det fremover kun kræver en måneds arbejde i Danmark for at EU-borgeren kan hæve danske dagpenge. Penge som ovenikøbet fremover kan tages med ud af landet i seks måneder.

Dybt bekymret
Hos Danske A-kasser er man dybt bekymret over den nye situation. Formand for Danske A-kasser Torben Poulsen peger fx på, at pengene er ti gange så meget værd i Bulgarien end i Danmark. Så hvis en bulgarer vælger at tage sine danske dagpenge med til hjemlandet, så har vedkommende et beløb, der er betydeligt højere end det, som han eller hun ville have fået udbetalt i dagpenge i Bulgarien (se boks om indekseringsregler).

- Og man skal da ikke have meget fantasi for at se, at de nye regler på det her område kan ses som et slaraffenland for nogle personer. Jeg er virkelig bekymret for, at det her kan sætte vores dagpengesystem yderligere under pres, siger Torben Poulsen.

Aftalen som nu er faldet på plads går under det lidt anonyme navn 883/04 og handler om en revidering af EU’s forordning om social sikring, der skal garantere, at EU-borgere kan flytte rundt i unionen og samtidig have ret til sociale ydelser. Kommissionen, Parlamentet og Ministerrådet har haft forskellige holdninger til, hvordan revideringen skulle falde ud, men alle tre instanser ønskede regler, som i hvert fald i Danmark ville give lettere adgang til dagpenge, og nu er de altså blevet enige om en aftale. Blandt danske EU-parlamentarikere har der generelt været modstand mod at give EU-borgere lettere adgang til dagpenge i Danmark. Kun SF’s Margrethe Auken har været for den lettere adgang.

Paradoksalt
Torben Poulsen mener, at det er meget paradoksalt, at regeringen og Dansk Folkeparti parallelt har fået vedtaget en lov om et opholdskrav for ret til dagpenge, som rammer danske statsborgere og tredjelandsborgere.

- Så stort set samtidig med at pengekassen åbnes yderligere for EU-borgere, så er der her fra 1. januar indført skrappere regler for danskere og tredjelandsborgere. Og det endda selv om tallene viser, at det er EU-borgere og ikke tredjelandsborgere, der i forvejen har et stigende forbrug af danske dagpenge, siger Torben Poulsen og refererer dermed til en analyse, som Danske A-kasser offentliggjorde i december og som viste, at antallet af EU/EØS-borgere, der modtager danske dagpenge, steg med 130 procent fra 2010 til 2017, imens der i samme periode var 36 procent færre tredjelandsborgere, der modtog dagpenge.

- Samlet set er disse ændringer af adgangen til danske dagpenge med til at true tilliden til systemet og dermed tilliden til det sikkerhedsnet, som er en vigtig del af vores arbejdsmarkedsmodel i Danmark, siger formanden.