Nyhed

Enigt a-kassepanel: Bureaukrati omkring opholdskrav vil ramme vores medlemmer

Forsinkede dagpenge eller slet ingen dagpenge. Det kan blive konsekvenserne af opholdskravet for a-kassemedlemmer, som har ret til dagpenge, men som har opholdt sig i et andet EU/EØS-land. Beskæftigelsesministeren skal i dag i samråd om dette problem og flere andre, der følger af opholdskravet

Foto af Torben Poulsen

 

Det kommende opholdskrav i dagpengesystemet medfører, at a-kasserne skal indhente dokumentation fra myndigheder i udlandet, før de kan udbetale dagpenge til medlemmer, der har haft ophold i et andet EU/EØS-land.

En rundspørge foretaget af Danske A-kasser viser, at der er fuldstændig enighed blandt landets a-kasse-ledere om, at dokumentationskravene vil medføre ulemper for disse medlemmer.
Ulemperne kan være forsinkede dagpenge eller at medlemmerne slet ikke kan modtage dagpenge, fordi dokumentationen for deres ophold i et andet EU/EØS-land er umulig at fremskaffe.

20 ud af 23 a-kasseledere svarer således, at det nye opholdskrav i høj grad kan medføre ulemper for medlemmer, som har været i et andet EU/EØS-land. Tre a-kasseledere svarer, at det i nogen grad kan medføre ulemper.

Problemet er, at a-kasserne ikke har adgang til data fra udlandet i de eksisterende databaser. Derfor må a-kasserne henvende sig til de pågældende lande for at indhente – og afvente – den nødvendige dokumentation.

A-kasserne får et halvt år til at fremskaffe dokumentationen – og i den periode kan der udbetales dagpenge til medlemmerne. Men er dokumentationen forsinket, eller kan den slet ikke fremskaffes, så stopper dagpengene efter det halve år. I værste fald kan et medlem herefter stå uden dagpengeret i mange år, selv om medlemmet egentlig opfylder opholdskravet.

Allerede problemer i dag
A-kassernes erfaringer er allerede i dag, at der er problemer med at fremskaffe dokumentation fra myndigheder i andre EU-lande om beskæftigelsesomfang og indtægt i hjemlandet, som skal bruges, når det skal afgøres, om en EU-borger har ret til dagpenge i Danmark. Og her har EU endda fastsat en pligt til at afgive oplysningerne.

Således svarer 14 ud af 23 a-kasseledere, at der i høj grad er forsinkelser og problemer forbundet med at få dokumentation fra udenlandske myndigheder i dag. Otte a-kasseledere svarer i nogen grad og en enkelt a-kasseleder svarer i lille grad.

Torben Poulsen (billedet), der er formand for Danske A-kasser, er ikke overrasket over den brede enighed blandt a-kasselederne på dette område:

- Tværtimod. Vi kan alle forudse, at det bliver et bureaukratisk mareridt, der vil gå ud over vores medlemmer. I a-kasserne kan vi kun se om et medlem har haft indkomst og bopæl i Danmark. Alle oplysninger om udlandsophold skal vi hente i de enkelte lande, og vi ved ikke engang, hvor vi skal henvende os eller om myndigheder i udlandet overhovedet har oplysninger, der går så langt som otte år tilbage, siger Torben Poulsen og fortsætter:

- De erfaringer vi har med udenlandske myndigheder i dag er, at det er tungt og langsommeligt at indhente oplysninger – og at vi ikke altid får den dokumentation, vi skal bruge. Og det endda selv om EU har fastsat en pligt til at afgive oplysningerne, hvilket jo ikke er tilfældet for de bopælsoplysninger, som opholdskravet forudsætter. Så det lover slet ikke godt.