Jobformidling

Din Sundhedsfaglige A-kasse: Vi er det professionelle bindeled mellem arbejdsgivere og ledige medlemmer 

Din Sundhedsfaglige A-kasse er på samme tid karrierepartner for medlemmerne og rekrutteringspartner for arbejdsgiverne. Karrierechef Pernille Hinge er gerne proaktiv, når kontakten til arbejdsgiverne skal etableres. Region Hovedstaden har a-kassen fået et godt samarbejde med, fordi karrierechefen responderede på et LinkedIn-opslag fra regionen

Karrierechef Pernille Hinge fra DSA

Karrierechef Pernille Hinge forklarer, at a-kassen er kommet så langt med deres jobformidlingsindsats, fordi det er højt prioriteret, at konsulenterne uddannes målrettet til opgaven samtidig med, at de kender det sundhedsfaglige område indgående. Foto: DSA.

I Din Sundhedsfaglige A-kasse samarbejder de med arbejdsgiverne for at få deres medlemmer i job. Karrierechef Pernille Hinge kalder a-kassen for det professionelle bindeled mellem arbejdsgivere og arbejdstagere:

”Vi er karrierepartner for vores medlemmer og professionel rekrutteringspartner for arbejdsgiverne, og helt overordnet har vi som mission at bidrage til et velfungerende arbejdsmarked for sundhedsprofessionelle,” forklarer Pernille Hinge.

Hun står i spidsen for 14 karrierekonsulenter i Din Sundhedsfaglige A-kasse, der alle har en sundhedsfaglig baggrund (jordemoder, sygeplejerske, fysioterapeut, bioanalytiker eller ergoterapeut) og dermed har indgående kendskab til det sundhedsfaglige område.

Vi har arbejdet strategisk i mange år med vores jobmatch og rekrutteringsservice. Jeg har været med på rejsen i 12 år, og i den tid er vi kommet på et helt andet niveau – i en helt anden liga.
Pernille Hinge

Flere af de 14 har efter- og videreuddannelse på diplom-, kandidat- eller masterniveau inden for pædagogik, ledelse, folkesundhedsvidenskab eller vejledning. Derudover har a-kassen som led i deres strategiske kompetenceudvikling prioriteret, at karrierekonsulenterne gennemfører et diplommodul i virksomhedsindsats samt en systemisk coachinguddannelse af et års varighed med certificering. DSA er i mål med sidstnævnte uddannelse i 2023.

”Vi har arbejdet strategisk i mange år med vores jobmatch og rekrutteringsservice. Jeg har været med på rejsen i 12 år, og i den tid er vi kommet på et helt andet niveau – i en helt anden liga – og det er blandt andet, fordi vi prioriterer, at konsulenterne uddannes så målrettet til opgaven samtidig med, at de kender det sundhedsfaglige område indgående”.

Ledige har førsteprioritet

Din Sundhedsfaglige A-kasse har forskellige strenge at spille på, når de arbejder med jobmatch og rekrutteringsservice. 

”En arbejdsgiver kan komme i dialog med os ved at indtaste en jobordre til os, hvis de har akut mangel på arbejdskraft. Når den så rammer en karrierekonsulents bord, så servicerer vi arbejdsgiveren on the spot – men det kræver naturligvis, at vi har potentielle kandidater med de efterspurgte kompetencer,” siger Pernille Hinge og understreger, at det altid er de ledige medlemmer, som står først i køen til at blive hjulpet ind i en jobåbning:

”Det er altid de ledige, der ligger øverst i vores prioriteringshierarki, fordi det er vores fornemmeste opgave at få dem hurtigst muligt i arbejde og gerne i varigt arbejde. Men det er sådan set også vores beskæftigede medlemmer, som vi kan servicere, fordi vi også gennem årene har udviklet en lang række karrieretilbud til vores medlemmer i beskæftigelse, hvor vi kan nævne en jobåbning, når vi ser den”.

Pernille Hinge forklarer, at de fx også arbejder med at indgå såkaldte rekrutteringsaftaler med arbejdsgivere. Det er hensigtserklæringer om, at arbejdsgiveren henvender sig til a-kassen, når de mangler arbejdskraft, og at de så får hjælp med at finde den. Sådanne rekrutteringsaftaler har a-kassen 20 af i øjeblikket, og de laves direkte med de enkelte arbejdsgivere. 
 
”Vi ønsker også at indgå strategiske samarbejder, som vi fx har indgået med Region Hovedstadens overordnede HR-funktion, og det er et samarbejde, hvor vi har en tæt dialog om, hvordan vi kan hjælpe hinanden i en situation, hvor der er mangel på arbejdskraft,” forklarer Pernille Hinge. 

LinkedIn skabte kontakt

Vejene ind til et samarbejde med Din Sundhedsfaglige A-kasse er også mangfoldige. Samarbejdet med Region Hovedstaden kom i stand, fordi regionen havde lavet et opslag på LinkedIn om en kampagne, som den kører med 29 kommuner om at få flere sundhedsprofessionelle til at vende tilbage til regionen som arbejdsplads. Et LinkedIn-opslag som Pernille Hinge så en søndag aften og straks reagerede på ved at skrive til regionen og tilbyde hjælp fra a-kassens side.  

Det var så godt, at Pernille skrev til os efter LinkedIn-opslaget. Vi blev meget glade.
Anne-Mette Bang Termansen


En reaktion som Anne-Mette Bang Termansen, der er chef for Ledelse og Organisation i Region Hovedstaden, blev meget glad for.

”Det var så godt, at Pernille skrev til os efter LinkedIn-opslaget. Vi blev meget glade. Jeg ser store gevinster i, at vi får et meget tættere samarbejde med a-kasserne. På grund af Pernille har vi fået øjnene op for, at vi kan lave en masse spændende initiativer sammen. Efterfølgende er vi også gået i dialog med andre a-kasser og faglige organisationer om, hvordan vi kan få flere gjort interesserede i regionen,” forklarer Anne-Mette Bang Termansen.

Skabe en mere positiv fortælling sammen

Hun forklarer, at Region Hovedstaden, der er arbejdsgiver for samlet set 45.000 medarbejdere, har for mange ledige stillinger inden for flere arbejdsområder.

”Vi vil gerne blive dygtigere til at holde på de medarbejdere, vi har. Gøre det tydeligt at man fx som sundhedsfagligt uddannet kan have en lang og spændende karriere i regionen, fordi vi er så store, at der er mange muligheder for at udvikle sig fagligt og personligt på tværs af arbejdspladserne i regionen. Vi oplever heller ikke kun, at personalet forlader os som arbejdsplads - mange forlader simpelthen sundhedsvæsenet helt. Det ser vi fx med jordemødrene, og det er et stort problem. Så når jeg bliver rigtig glad for henvendelsen fra Din Sundhedsfaglige A-kasse, så er det, fordi jeg synes, det er en opgave, vi kan løse i fællesskab – det her med at få vendt fortællingen om sundhedsvæsnet til noget mere positivt; til et sted hvor man bliver og udvikler sig,” siger Anne-Mette Bang Termansen, der er lidt ærgerlig over, at det i medierne kan fremstå, som om jobbene som jordemor eller sygeplejersker udelukkende er hårdt arbejde til ringe løn. 

”Jobbene er også fagligt spændende og udviklende, og det offentlige har fx meget at tilbyde i kraft af virkelig gode pensionsforhold og muligheder for at tilpasse jobbet til den livsfase, du er i. Her vil jeg gerne understrege, at jeg ikke vil tegne et glansbillede eller lukke øjnene for der, hvor der er problemer. For problemerne skal vi naturligvis også tage os af. Men jeg synes overordnet, at det sundhedsfaglige område har meget at byde på, og bør tales op,” siger Anne-Mette Bang Termansen.

Åbne alles øjne for potentialer og muligheder

Det er Pernille Hinge enige i, og det ligger også i missionen om at bidrage til et velfungerende arbejdsmarked for sundhedsprofessionelle at åbne både medlemmernes og arbejdsgivernes øjne for hinandens potentialer og muligheder. 
 
”Og det ligger i det at være bindeled mellem parterne, at vi er med til at lave en forventningsafstemning mellem dem. Vi siger fx til arbejdsgiverne, at en del af vores nyuddannede medlemmer kan være i tvivl om, hvilke job, de kan søge, fordi der i de fleste stillingsopslag er nævnt, at man skal have nogle års erfaring. Her bør arbejdsgiverne måske være mere opmærksomme på, hvornår der virkelig kræves erfaring, og hvornår de sagtens kan bruge en nyuddannet. Ligesom vi vejleder vores medlemmer til at søge en stilling, selv om de ikke helt lever op til de ønsker, der er listet op,” siger Pernille Hinge.

I forhold til den konkrete aftale med Region Hovedstaden startede samarbejdet op med en række møder mellem Din Sundhedsfaglige A-kasse og regionen om, hvilke behov regionen har mv. Efterfølgende har a-kassen både ved samtaler med ledige og på deres hjemmeside gjort særligt opmærksom på de jobåbninger, der er i regionen. Og fx lister den også op, hvilke stillinger, der er særligt rettet mod nyuddannede. 

Din Sundhedsfaglige A-kasse har også oplyst regionen om deres direkte Jobmatch-mulighed, så alle regionens arbejdsgivere på det sundhedsfaglige område kan henvende sig for at få sat en proces i gang med udsøgning af relevante kandidater til ledige stillinger mv.

Det er kun cirka en måned siden, aftalen blev indgået, så det er svært at sige noget endnu om det konkrete udbytte, og Anne-Mette Bang Termansen understreger, at det vil være de enkelte arbejdspladser, der kan sige noget om udbyttet til sin tid.

”Men jeg er sikker på, at samarbejdet kommer til at gavne os,” siger hun.

Anne-Mette Bang Termansen fra Region Hovedstaden
Anne-Mette Bang Termansen fra Region Hovedstaden siger, at det er på grund af henvendelsen fra Din Sundhedsfaglige A-kasse, at regionen nu har fået øjnene op for, at der kan laves en masse spændende initiativer sammen med a-kasser og faglige organisationer. Foto: Region Hovedstaden.

Stor gevinst med hjælp fra Din Sundhedsfaglige A-kasse

Hvor samarbejdet mellem Din Sundhedsfaglige A-kasse og Region Hovedstaden stadig er nyt, så har Region Midtjylland til gengæld brugt a-kassen til rekruttering flere gange. Med succes

Et eksempel på samarbejdet mellem Din Sundhedsfaglige A-kasse og Region Midtjylland er fra, da coronaen rasede i februar 2021, og vaccinationscentre skulle stables på benene landet over med lynets hast.
Vaccinationscentre som hurtigt skulle være fuldt bemandede med kvalificeret arbejdskraft.

Anette Rantala Sørensen var leder af vaccinationsindsatsen ved Aarhus Universitetshospital, og hun skulle samle en medarbejderstab på 300 fuldtids- og deltidsansatte, der kunne sikre vaccinationen af danskerne. 

Da hun tidligere med succes havde brugt a-kassen til rekruttering, henvendte hun sig igen for at få akut hjælp. Med a-kassens hjælp via SoMe (LinkedIn og Facebook) og en opfølgningsmail til jobsøgende i Region Midtjylland blev der skaffet medarbejdere til 40 tidsbegrænsede fuldtidsansættelser. 

”Vi har oplevet det som en kæmpe gevinst, så hurtigt at kunne rekruttere en stor mængde kvalificeret arbejdskraft, der tæller både sygeplejersker, jordemødre samt nyuddannede ergo- og fysioterapeuter,” har Anette Rantala Sørensen udtalt til en artikel på Din Sundhedsfaglige A-kasse’s hjemmeside.

Karrierechef Pernille Hinge fra a-kassen forklarer, at henvendelsen fra Region Midtjylland både var en hasteopgave og en meget stor jobordre:

”Når en arbejdsgiver mangler så mange medarbejdere og skal bruge dem meget hurtigt, så kaster vi selvfølgelig det helt store net ud. Så tager vi simpelthen fat i medlemmer inden for alle faggrupper og også blandt de studerende og dem der er gået på pension. Og så siger vi direkte til dem, at der er brug for vaccinatører, så nu skal I ud at vaccinere. På den måde fik vi faktisk løst den jobordre ret hurtigt,” siger Pernille Hinge.

Jobformidling og virksomhedsservice

A-kasserne er gode til jobformidling og virksomhedsservice. Det har Danske A-kasser sat fokus på i en række artikler, som du kan finde her.