Evaluering

Danske A-kasser kommer med bud på, hvordan dagpengesystemet bliver mere trygt, enkelt og fleksibelt 

Brancheorganisationen Danske A-kasser offentliggør nu en stor evaluering af dagpengereformen fra 2017. Evalueringen ser blandt andet på, om de overordnede mål med reformen er nået. Det er de ikke hele vejen rundt, og derfor indeholder udspillet fra DAK også et forslagskatalog, der kan bringe de forskellige elementer i reformen tættere på det, der var intentionen med dem

Beskæftigelsesminister modtager evaluering af dagpengereformen

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard fik den 17. juni overrakt Danske A-kassers evaluering af dagpengereformen. DAK-formand Eva Obdrup og direktør i DAK Verner Sand Kirk stod for overrækkelsen.

Politikerne havde tre overordnede mål med dagpengereformen fra 2017. Den skulle skabe større tryghed for den enkelte ledige; den skulle øge fleksibiliteten ved at understøtte de ledige til at tage alt arbejde; og den skulle gøre systemet mere enkelt og gennemskueligt – for både medlemmer og a-kasserne. 

Her fire år efter reformen trådte i kraft, har Danske A-kasser og a-kasserne udarbejdet en grundig evaluering af reformen. Evalueringen koncentrerer sig blandt andet om, hvorvidt reglerne fungerer efter hensigten, og om de overordnede mål med reformen er nået. Evalueringen indeholder også et katalog med forbedringsforslag, der i Danske A-kassers øjne vil kunne bringe de forskellige elementer i reformen tættere på det, der var intentionen med dem.

Se evalueringen her
 

Vi kommer ikke med en klagesang eller ønsker om en stor omkalfatring af dagpengesystemet. Vi er gået konstruktivt til værks. 
Eva Obdrup

Eva Obdrup, der er formand for Danske A-kasser, understreger, at evalueringen skal ses som et positivt indspil til partiernes og beskæftigelsesministerens videre arbejde med at forbedre dagpengesystemet:

”Vi kommer ikke med en klagesang eller ønsker om en stor omkalfatring af dagpengesystemet. Vi er gået konstruktivt til værks og har set på om det med reformen er lykkedes at nå i mål og opbygge det dagpengesystem, man ønskede. Og hvor det ikke – eller ikke helt – er lykkedes, har vi set på, hvad der skal til for at nå målet. Vi håber virkelig, at der vil blive taget godt imod vores evaluering og vores forslag til forbedringer. Vi har lagt en stor indsats i arbejdet med vores indspil, og der er bred opbakning til det fra hele branchen,” siger Eva Obdrup.

DAK kommer gerne ud

Kort opsummeret konkluderer evalueringen, at der var mange gode intentioner med reformen, og man er nået i mål med de fleste – men ikke med dem alle.  

Fx konkluderes det i rapporten, at målet om at skabe større tryghed for den enkelte forsikrede ledige er nået langt hen ad vejen, men at der også er regler, der rammer skævt. Det skaber f.eks. utryghed, at der er ledige, der får beregnet en meget lav sats, selv om de har levet op til intentionen om at tage alt arbejde, også arbejde af kortere varighed og til en lav løn i løbet af dagpengeperioden.

Ligeledes konkluderes det f.eks. i rapporten, at utrygheden rammer de ledige ift. de supplerende dagpenge – da de ledige, der tager alt arbejde i en måned, herunder også arbejde på få timer og til en lav løn, forbruger mere af deres ret til supplerende dagpenge, end de ledige der tager fast arbejde på fuld tid til den 1. i måneden.

”Derfor går vi i vores evaluering ind og konkluderer, at der f.eks. er behov for at se på, hvordan man skaber reel tryghed for alle ledige i forhold til disse dele af reformen. Og vi leverer naturligvis konkrete forslag til, hvordan der rettes op på de skævheder og uhensigtsmæssigheder, som vi selv peger på,” siger Eva Obdrup og tilføjer, at Danske A-kasser sammen med evalueringen har sendt stående invitationer ud til alle partier mv. om, at brancheorganisationen gerne kommer ud og uddyber og drøfter evalueringen på den anden side af sommerferien.


 

Foto af Eva Obdrup - s/h

Eva Obdrup

Formand for Danske A-kasser
88 920 700

Fakta om evalueringen

Som led i dagpengereformen, der trådte i kraft i 2017, besluttede forligspartierne, at reformen skulle evalueres, og at det senest skulle ske i 2020. Evalueringen, der bl.a. skal se på effekterne af reformen, er blevet udskudt til 2021 på grund af coronakrisen.

Danske A-kassers bestyrelse besluttede i 2019, at brancheorganisationen – sideløbende med Beskæftigelsesministeriets evaluering – ville udarbejde en kvalitativ evaluering, der er koncentreret om den administrative udmøntning af reformen, og som ser på om reglerne fungerer efter hensigten og om de overordnede mål med reformen er opnået.

Evalueringen indeholder også et katalog med forbedringsforslag, der i Danske A-kassers øjne vil kunne bringe de forskellige elementer i reformen tættere på det, der var intentionen med dem.

Danske A-kasser har nu afsluttet evalueringen, der skal ses som et supplement til ministeriets kommende evaluering.