Nyhed

DAK: Ny pensionsaftale fortsætter udhulingen af dagpengene

Danske A-kassers formand er glad for, at der ikke længere tages penge fra de ledige til satspuljen, men han beklager, at dagpengene stadig udhules, fordi beløbet i stedet sættes på en tvungen pensionsopsparing

Danske penge - mønter

Fra 2020 bliver det obligatorisk for personer på dagpenge og kontanthjælp at spare op til pension. Det er en følge af, at regeringens lovforslag om indførelse af obligatorisk pensionsordning for overførselsindkomstmodtagere mv. i dag er blevet vedtaget i Folketinget.

Loven er en udløber af, at regeringen og Dansk Folkeparti i forbindelse med finanslovsaftalen blev enige om at stoppe tilførslen af midler til satspuljen, der hidtil er blevet finansieret af, at overførselsindkomsterne blev reguleret med op til 0,3 procent mindre end den generelle lønudvikling.

Det stop af midler til satspuljen betyder, at folkepensionister fremover får lidt flere penge i hånden, mens personer på dagpenge og kontanthjælp altså får pengene ført over på en tvungen pensionsopsparing i ATP.

I Danske A-kasser er formand Torben Poulsen glad for, at pengene nu trods alt går til de ledige selv og ikke til satspuljen, men han er utilfreds med, at de tvungent går til en pensionsopsparing.

- Der foregår jo stadig en udhuling af dagpengene, når politikerne ikke vil lade dagpengesatsen følge den generelle lønudvikling. Det vil sige, at vores medlemmer stadig får færre penge at leve for nu og her. Så selvfølgelig er det godt, at pengene ikke længere bliver taget fra dem – men nu og her får de jo ikke en krone mere at købe brød og mælk for, siger Torben Poulsen, der dermed også mener, at man fra politisk hold fortsætter med at udsætte dagpengesystemet for systematiske forringelser.

- I Danske A-kasser følger vi nøje med i udviklingen i dagpengenes attraktivitet år for år, så vi har et helt klart billede af, hvordan ”salami-metoden” er blevet anvendt til hele tiden at skære skiver af dagpengesystemet og dermed af lønmodtagernes sikkerhedsnet. Da man fra politisk hold valgte at stoppe tilførslen til satspuljen fra overførselsindkomsterne, så kunne man jo have rettet lidt op på udhulingen af dagpengesystemet ved at lade de ledige få flere penge mellem hænderne ligesom pensionisterne får – i stedet valgte man denne løsning med obligatorisk pensionsopsparing. Det vil sige at salami-metoden desværre fortsat anvendes.

Torben Poulsen påpeger også det paradoksale og beklagelige i, at staten på grund af modregning i folkepensionens pensionstillæg mv. senere tager en tredjedel eller mere af pengene tilbage. Dog vil nogle af de fattigste og alle de rigeste personer undgå dette, da de enten i forvejen får fuldt pensionstillæg eller har så stor indkomst fra private pensioner, at pensionstillægget i forvejen er fuldt aftrappet.

Loven udmønter aftalen om en ny regulering af folkepensionen og indførelse af obligatorisk pensionsopsparing for overførselsmodtagere mellem regeringen (Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti) og Dansk Folkeparti, som Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre og Alternativet siden har tilsluttet sig.

Verner Sand Kirk, Danske A-kasser, Sort/hvid

Verner Sand Kirk

Direktør
46971701
Emne