Nyhed

DAK-formand: Grotesk at minister nu vil indføre et opholdskrav i opholdskravet

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen har nu fremsat et ændringsforslag til lovforslaget om et opholdskrav for ret til dagpenge. Ændringen vil føre til sager, hvor medlemmer og a-kasser skal dokumentere bopælsoplysninger, fx fra andre EU/EØS-lande, op til 26 år tilbage

Troels Lund Poulsen

Torben Poulsen, formand for Danske A-kasser, kalder det grotesk, at beskæftigelsesministeren nu med et ændringsforslag til lovforslaget om et opholdskrav for ret til dagpenge er ved at indføre regler, der vil kræve dokumentation for bopælsoplysninger op til 26 år tilbage i tiden.

Ændringsforslaget skal sikre, at børn, der har været med deres forældre i et tredjeland i en årrække, ikke senere – som voksne – rammes af opholdskravet. Torben Poulsen mener, at det kun er rimeligt, at de ikke rammes, men at metoden, der skal sikre det, endnu engang viser, at opholdskravet er baseret på dårligt håndværk.

"Det er fornuftigt, at man vil fritage børnene fra dette vanvittige opholdskrav, men måden man vil fritage dem på, gør bare det hele endnu værre. Man har valgt at lave et opholdskrav i opholdskravet, så det hele bliver endnu sværere at dokumentere og administrere. Jeg synes simpelthen, at det er grotesk og understreger, at opholdskravet er dårligt politisk håndværk", siger Torben Poulsen.

Ministeren har valgt at fritage børnene ved at sige, at ophold i udlandet sidestilles med ophold i Danmark, hvis børnene har opholdt sig her i riget i sammenlagt mindst 7 år, inden de fyldte 18 år. Det er denne regel, der får Torben Poulsen til at kalde ændringsforslaget for et opholdskrav i opholdskravet.

Reglen vil betyde, at a-kasserne kommer til at have sager, hvor de ikke bare skal skaffe bopælsoplysninger otte år tilbage i tid (som det oprindelige lovforslag kræver), men i op til 26 år tilbage i tiden (se eksemplet i boksen).

"Man kan undre sig over, at der kommer sådan et ændringsforslag fra en minister, der er fortaler for regelforenkling. Det virker paradoksalt. Det her bliver tæt på umuligt at administrere – og forklare for medlemmerne. Jeg synes, det er endnu et argument for at droppe hele idéen med et opholdskrav. Og hvis man virkelig vil have et opholdskrav, er der altså mere administrerbare måder at fritage børnene på", forklarerTorben Poulsen.