Nyhed

DAK-formand: Et glædeligt og godt timet løft af dagpengene

Et flertal i Folketinget har nu vedtaget L173, der blandt andet gør det muligt for visse grupper at få et tillæg til dagpengene de første tre måneder. ’Meget glædeligt at politikerne endelig har indset, at dagpengesatsen trænger til et ordentligt løft,’ siger formanden for Danske A-kasser, som samtidig beklager, at det blev de ledige dimittender, der skal betale for løftet  

Foto af Eva Obdrup - med sort baggrund

I dag – den 9. juni – har Folketinget besluttet, at dagpengene hæves med op til 3.650 kroner de første tre måneder for personer, som har været i arbejde, inden de blev ledige.

Derfor er det en virkelig god nyhed, at politikerne nu endelig har erkendt, at dagpengenes lave dækningsgrad er helt uholdbar
Eva Obdrup

Eva Obdrup, formand for Danske A-kasser, kalder det for en meget glædelig og godt timet erkendelse fra politikernes side.
 
”Igennem mange år har det været en mærkesag for os at pege på, hvor meget dagpengesatsen er blevet beskåret – og hvor urimeligt det er i en verden, hvor alt andet stiger. Faktisk har beskæringen været så voldsom, at det en ledig før fik i dagpenge på 10 måneder nu skal strække til 12. Derfor er det en virkelig god nyhed, at politikerne nu endelig har erkendt, at dagpengenes lave dækningsgrad er helt uholdbar, og at de derfor har taget konsekvensen og hævet dagpengene i de første tre måneder, så de ledige i hvert fald opnår en større tryghed i den periode. Det er meget glædeligt og timingen er også virkelig god, da priserne lige nu og et stykke tid frem pisker i vejret,”
siger Eva Obdrup. 
 
Stigningen i dagpengene skal ifølge loven gives som et såkaldt beskæftigelsestillæg. Den træder først i kraft efter næste valg. Lovforslaget, der blev vedtaget i dag, er en udmøntning af den aftale om en reformpakke for dansk økonomi, som regeringen sammen med SF, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne indgik i januar. Reformpakken byggede på udspillet ’Danmark kan mere I’, som regeringen kom med sidste efterår.

Både glæde og bekymring

Men ligesom prisernes himmelflugt gør, at Eva Obdrup er ekstra glad for dagpengeløftet, så gør de hende også ekstra bekymret over den del af aftalen, som går ud over de ledige dimittender. En del af aftalen handler nemlig om, at det er de ledige dimittender, der skal betale for dagpengeløftet til de andre grupper. 
 
Mere konkret betyder det, at dimittendsatsen for ikke-forsørgere under 30 år sættes ned fra 13.836 kroner til 9.515 kroner om måneden efter de første tre måneder. Dimittendsatsen for ikke-forsørgere, der er fyldt 30 år, nedsættes til 12.019 kroner efter tre måneder. For alle dimittender kommer det til at gælde, at dagpengeperioden reduceres fra to til et år. Alt sammen ændringer som Danske A-kasser flere gange har været ude og advare om. Advarslerne kommer af flere årsager.

Vi mener ikke, at argumentet med at en nyuddannet får en kæmpe indtægtsfremgang med den nuværende dimittendsats holder
Eva Obdrup


 For det første er Danske A-kasser bekymrede over, om de nyuddannede vil kunne klare sig økonomisk, hvis de ikke finder et job med det samme – og da slet ikke nu, hvor priserne på stort set alt skyder i vejret:
 
”Vi mener ikke, at argumentet med at en nyuddannet får en kæmpe indtægtsfremgang med den nuværende dimittendsats holder. Det er trods alt de færreste studerende, der ’kun’ får SU. Langt de fleste har både lån og løn ved siden af,
” siger Eva Obdrup, der også peger på, at mange dimittender med den nye afkortede dagpengeperiode risikerer at falde ud af dagpengesystemet uden at have fået et ordentligt fodfæste på arbejdsmarkedet. 
 
”Og så er vi bange for, at forringelserne i forhold til dimittenderne vil gå hårdt ud over fødekæden til a-kasserne. I dag er der omkring to millioner danskere, der bakker op om systemet, og rigtig mange melder sig ind, imens de er under uddannelse – og holder faktisk ved selv om de aldrig trækker på systemet. Men nu kan jeg godt være bange for, at langt færre vil melde sig ind som unge, og at det over tid vil slå igennem på den samlede tilslutning til a-kasserne,” siger Eva Obdrup.

Brug for tid

Udviklingen i tilslutningen til a-kasserne vil blive fulgt tæt af Danske A-kasser. På den lidt kortere bane vil Danske A-kasser også følge implementeringen af den nye lov tæt – og brancheorganisationen vil understøtte og hjælpe a-kasserne bedst muligt i forhold til at få de nye regler til at spille ind i de nuværende systemer. 
 
”Der ligger et kæmpe arbejde med at implementere og tilrette it-systemer for a-kasserne, hver gang der laves lovændringer på dagpengeområdet. Men det klarer vi også denne gang – vi går dog ud fra, at vi får den fornødne tid til det,”
siger Eva Obdrup.
 

 

Foto af Eva Obdrup - s/h

Eva Obdrup

Formand for Danske A-kasser
88 920 700