Høring om mangel på arbejdskraft

DAK-direktør om mangel på arbejdskraft: Fantastisk mulighed for at få de sidste med

Folketingets Beskæftigelsesudvalg havde torsdag den 20. januar inviteret til høring om mangel på arbejdskraft. Danske A-kassers direktør Verner Sand Kirk var med i paneldebatten. Han kaldte den aktuelle mangel på arbejdskraft for en fantastisk mulighed for at få de sidste med og i job

Høring i Beskæftigelsesudvalget om mangel på arbejdskraft

Deltagerne i paneldebatten var fra venstre: Kontorchef Camilla Tanghøj fra KL, vicedirektør Erik Simonsen fra Dansk Arbejdsgiverforening, arbejdsmarkedschef Peter Halkjær fra Dansk Erhverv, næstformand Ejner K. Holst fra FH og Danske A-kassers direktør Verner Sand Kirk.

Landstingssalen på Christiansborg var i tre timer den 20. januar rammen for oplæg, spørgsmål og debatter om tidens helt store emne: Manglen på arbejdskraft.

Danske A-kassers direktør Verner Sand Kirk var en af deltagerne i den afsluttende paneldebat. De øvrige deltagere var vicedirektør Erik Simonsen fra Dansk Arbejdsgiverforening, arbejdsmarkedschef Peter Halkjær fra Dansk Erhverv, næstformand Ejner K. Holst fra FH og kontorchef Camilla Tanghøj fra KL. 

Jeg mener simpelthen, at vi har en historisk mulighed for at løfte noget, som vi ikke har formået at løfte før.
Verner Sand Kirk


Verner Sand Kirk lagde i sit oplæg ud med at kalde situationen med manglen på arbejdskraft for fantastisk.

”Den giver os nogle muligheder, vi ikke har haft længe. I årevis har vi set, at når konjunkturerne svingede, så blev der lidt færre blandt de forsikrede ledige, men vi har aldrig rigtig fået hul på at få de svagere grupper ud på arbejdsmarkedet,” sagde Verner Sand Kirk og nævnte, hvordan der nu er kommet hul igennem til netop dette:

”Vi kan se, at imod alle spådomme så falder langtidsledigheden markant nu. For første gang får vi virkelig hul på at få færre kontanthjælpsmodtagere. Vi kan se, at efterspørgslen efter seniorer, fleksjobbere mv bliver større. Jeg mener simpelthen, at vi har en historisk mulighed for at løfte noget, som vi ikke har formået at løfte før.”

Stop forsømmelser i forhold til den aktive beskæftigelsesindsats

DAK-direktøren fremhævede også, at der skal ændres noget her og nu:

”For det første skal vi holde op med de forsømmelser, der er lavet i den aktive beskæftigelsesindsats. Nemlig at der er skåret så brutalt ned – mellem to tredjedele og tre fjerdedele – på uddannelsesindsatsen. Hvis ikke vi havde gjort det, så havde vi nok haft nogle flere, der kunne noget mere. Og vi har fx også skåret ned på arbejdsmarkedsuddannelserne for de beskæftigede. Der er meget at rette op på der.” 

Derudover sagde Verner Sand Kirk i sit indlæg i paneldebatten, at man i de forhandlinger, som kører, bør overveje om det er den rette vej at gå at lave en bevidstløs videreførelse af det samtaleregime, der er i øjeblikket:

”Altså hvor ledige skal til samtaler hele tiden, mens indsatsen for dem skæres ned. Det kan være, man i stedet skal finde nogle måder at styrke den gode gammeldags arbejdsformidling på,” sagde Verner Sand Kirk og sendte roser afsted til jobcentrene:

”Der er så mange, der snakker dårligt om jobcentrene. Men der er faktisk mange af dem, der gør det rigtig godt. Der er også mange, der gør det rigtigt godt i forhold til at få de svagere grupper ud på arbejdsmarkedet. Og det vi fra de faglige organisationers og a-kassernes side tilbyder er, at vi kan løfte flere af de andre opgaver, så jobcentrene kan gøre endnu mere for de svagere grupper. Samtidig kan vi så tage os af flere af opgaverne med at vejlede og holde samtaler med de forsikrede ledige. Det er ikke for at konkurrere med nogen. Det er for, at det til sammen skal give en bedre synergi og et bedre resultat,” sagde Verner Sand Kirk og fortsatte:

”Det handler også om at få forkortet søge-perioderne efter nyt job. På papiret har vi 70.000 ledige i dag, men i løbet af et år er der jo tre gange så mange, der bliver ledige. Selv i den konjunktur, vi har nu, er der 200.000 ledighedsberørte. Så hvis vi kan forbedre vores arbejdsformidling og vores indsats og korte ledighedsperioderne ned, så er der stadigvæk et stort potentiale i det. Langtidsledigheden blev fordoblet under coronaen. Det halve af den har vi hentet ind igen. Men der er stadig et vældigt potentiale der også.” 

DAK-evaluering har løsninger til fri afbenyttelse

Til sidst kom Verner Sand Kirk ind på det potentiale, der ligger i Danske A-kassers evaluering af dagpengereformen, som blev offentliggjort i forsommeren. 

”Vi har lavet en meget grundig evaluering af dagpengereformen, hvor et af formålene jo var at øge muligheder og tilskyndelser til at arbejde, så meget man kan. Altså også tage småjobs mv. Og vi har identificeret tre områder, hvor det ikke helt er lykkedes at komme i mål, men hvor man passende kan justere til,” sagde han. 

Verner Sand Kirk pegede først på reglerne om de såkaldte ”tekniske belægninger”, som særligt rammer dem, der har weekendarbejde. Disse regler vil politikerne nu ændre. Herefter pegede han på beregningsreglerne. I dag ses eksempler på, at beregningsalgoritmer rammer flere, som har taget alle de småjob, de kan få, idet de får beregnet en helt ekstrem lav dagpengesats, når de bliver ledige.

Den kender vi godt den problemstilling, og tiden er nu til at gøre noget ved det.
Verner Sand Kirk

Endelig pegede han på reglerne om de supplerende dagpenge og det problem, at der er en begrænsning i retten, som kan være med til at modvirke, at ledige igennem hele deres ledighedsforløb kan tage alle de job af kortere varighed, de kan få. 

”Den kender vi godt den problemstilling, og tiden er nu til at gøre noget ved det,” sluttede Verner Sand Kirk af og henviste til, at DAKs evaluering har løsninger på alle tre problemer:

”Løsninger, der er til fri afbenyttelse”.

Se hele høringen her på Folketingets TV (Verner Sand Kirks oplæg er 2.43.00 henne i udsendelsen). 

Udover paneldebatten var der en række oplægsholdere. Blandt andet Carl-Johan Dalgaard, professor ved Økonomisk Institut ved Københavns Universitet og medlem af Det Økonomiske Råd, der holdt oplæg om mangel på arbejdskraft anno 2021. Samt Flemming Larsen, professor ved Institut for Politik og Samfund ved Aalborg Universitet, der talte om hvilken effekt jobcentrene har i forhold til at få ledige i beskæftigelse. 

Høring på Christiansborg om mangel på arbejdskraft

DAK-direktør Verner Sand Kirk sagde blandt andet i sit oplæg, at man i de forhandlinger, som kører, bør overveje om det er den rette vej at gå at lave en bevidstløs videreførelse af det samtaleregime, der er i øjeblikket.

 

Verner Sand Kirk, Danske A-kasser, Sort/hvid

Verner Sand Kirk

Direktør
46971701