Rådighed

A-kasser rådighedsvurderer korrekt

Der er stor interesse blandt politikere og i medierne for, om a-kassernes rådighedsvurderinger af de ledige foregår, som de skal. Senest har økonomiminister Morten Østergaard på baggrund af eksempler fra en tv-udsendelse krævet stramninger i rådighedsreglerne.

Mand med briller skriver

I Morten Østergaards udmelding ligger en antydning af, at a-kasserne holder hånden over ledige, der ikke vil arbejde, og at rådighedsreglerne ikke er stramme nok. AK-Samvirkes formand Torben Poulsen er uforstående over for denne kritik:

"A-kasserne ønsker ikke at holde hånden over ledige, der ikke står reelt til rådighed eller siger nej til jobtilbud på almindelige overenskomstmæssige vilkår. For det er helt afgørende, at der er tillid til, at reglerne overholdes, og at der sanktioneres, hvis det ikke er tilfældet. Alle undersøgelser har da også vist, at a-kasserne til fulde lever op til at håndhæve rådighedsreglerne. Og det er desværre en udbredt misforståelse, at man frit kan sige nej til et jobtilbud. Hvis man siger nej til et reelt jobtilbud, eller siger et job op uden gyldig grund, får man faktisk 3 ugers karantæne. Det svarer til en bøde på 12.000 kr. Og gør man det to gange inden for et år, mister man helt retten til dagpenge, indtil man har haft 300 timers arbejde. Jeg ved ikke om Morten Østergaards udtalelser sker på baggrund af ukendskab til reglerne og deres administration. Men i stedet for stærke offentlige markeringer på baggrund af en enkelt TV-udsendelse vil jeg under alle omstændigheder opfordre ministeren til en direkte dialog med beskæftigelsesministeren og a-kasserne, hvis han mener der er et problem” forklarer Torben Poulsen.

Gang på gang har tilsynsrapporter fra den daværende Arbejdsmarkedsstyrelse (nu Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering) slået fast, at a-kasserne rådighedsvurderer korrekt, og at fejlprocenten er meget lav. Alligevel bliver a-kasserne ofte kritiseret for ikke at rådighedsvurdere korrekt, og nogle mener, at rådighedsvurderingen skal flyttes til kommunerne.

Erstatter myter med indsigt

For at komme hele vejen rundt om rådighedsproblematikken, har AK-Samvirke derfor lavet en rapport om rådighed og sanktioner.

Den belyser a-kassernes og kommunernes brug af sanktioner. Den samler også de nyeste tal på området og gennemgår de to forskellige rådighedsbegreber, kommunerne og a-kasserne arbejder med. Rapporten skal være med til at slå fast, hvad der er op og ned i a-kassernes arbejde med rådighed og sanktioner.

”Der er desværre mange påstande om, at a-kasserne ikke er gode nok til at vurdere, om de ledige står til rådighed for arbejdsmarkedet. Vi håber derfor, at rapporten kan erstatte myter med indsigt, og bidrage til at skabe et endnu bedre samarbejde mellem a-kasser og jobcentre i indsatsen for at få ledige i arbejde igen.” fortæller Torben Poulsen.

Brug for mere fornuft og gennemskuelighed

AK-Samvirkes rapport understreger, at der er et stærk behov for, at få udviklet mere fornuftige og gennemskuelige procedurer og regler for rådighedsvurderingen. Det gælder især i forhold til de underretningspligtige hændelser (UHP).

"A-kasserne har ikke noget imod at blive set efter i sømmene, og vi indgår meget gerne i en konstruktiv dialog om, hvordan håndteringen af rådighedsreglerne kan blive endnu mere effektiv. ” uddyber Torben Poulsen