Analyse

Kvinder forsikrer sig mest, men flere mænd er ledige

Mænd har større risiko for at miste deres arbejde, end kvinder har. Alligevel er der færre mænd end kvinder, som er medlem af en a-kasse. Lever mænd deres arbejdsliv mere farligt, og er kvinder mere snusfornuftige?

Toiletskilt med mand og kvinde

Paradoks. Da finanskrisen ramte Danmark i 2008 rokkede den samtidig til en nærmest naturgiven tilstand på arbejdsmarkedet. Siden 1979 var det nemlig de danske kvinder, som skulle leve med at have en højere ledighed end danske mænd. Det vendte finanskrisen op og ned på, og ifølge de seneste tal fra Danmarks Statistik er mænds ledighed ca. halvanden procent højere end kvinders.

Selvom udviklingen vendte for godt to år siden, er der ikke noget der tyder på, at udviklingen er vendt, når man ser på, hvem der er medlem af en a-kasse. Her er det nemlig i højere grad kvinderne, der forsikrer sig mod ledighed. Hvor 85 procent af kvinderne er medlem af en a-kasse, er det kun 77 procent af mændene mellem 25 og 59 år, der er medlem.

Mænd mere risikovillige

Sociolog og ligestillingsforsker på RUC, Karen Sjørup, mener, at det handler om strukturelle kønsforskelle mellem kønnene, og fordi mænd traditionelt set har været overrepræsenteret i den private sektor og kvinder i den offentlige sektor. Og så er kvinder mindre risikovillige end mændene:

”Mænd er mere tilbøjelige til at spare kontingentet til a-kassen, fordi de tænker, at de nok skal finde noget at lave, hvis de bliver arbejdsløse. Kvinder er på den anden side mere snusfornuftige, og ser det også som mere naturligt at være medlem af en forening – og dermed også af en a-kasse,” siger Karen Sjørup og fortsætter:

”Men udviklingen kan sagtens vende i og med, at det er mændene, som nu er hårdest ramt af ledighed og måske derfor er mere tilbøjelige til at melde sig ind i en a-kasse.”

Flere kan ende på kontanthjælp

Det kan have store konsekvenser, at der blev vendt op og ned på mænd og kvinders ledighedsandel – både på det personlige plan og på samfundsplan. Arbejdsmarkedspolitisk konsulent i AK-Samvirke, Michel Klos, opfordrer til atvurdere, hvilken situation man er i på arbejdsmarkedet:

”Det er en udvikling, som burde mane til eftertanke hos mange mænd. På den ene side er chancen for at blive fyret nu større. På den anden side er færre mænd medlem af en a-kasse. Det, man kan frygte, er, at mange tænker, at de kan få kontanthjælp, hvis uheldet er ude. Men det er efterhånden blevet uhyre svært at få kontanthjælp, hvis du blot har lidt formue i f.eks. din bolig eller bil,” advarer Michel Klos og uddyber:

”Samfundsmæssigt er det et problem, fordi vi risikerer, at flere falder igennem sikkerhedsnettet og i sidste ende ender på kontanthjælp. Det er et problem, fordi vi ved, at kontanthjælpsmodtagere har betydeligt sværere ved at komme tilbage på arbejdsmarkedet igen sammenlignet med ledige dagpengemodtagere.”

Mere fleksibilitet i optjeningskravet?

Direktør i AK-Samvirke, Verner Sand Kirk, opfordrer politikerne til at overveje, om der er andre måder, man kan optjene ret til at få dagpenge på. Han mener, at det vil gøre det nemmere at blive medlem af en a-kasse og få ret til dagpenge:

”Man kunne jo overveje, om det var en idé at gøre optjeningskravet til at få dagpenge mere fleksibelt. F.eks. kunne man optjene en andel af den fulde dagpengesats per måned, når man er medlem af en a-kasse, så man ikke er helt udelukket fra at få penge overhovedet i et helt år,” foreslår Verner Sand Kirk og vurderer:

”Det vil gøre et medlemskab af en a-kasse mere attraktivt for rigtig mange, som nu bliver skræmt væk af, at de skal have været medlem i et år før, de kan få dagpenge.”

Michel Klos, Danske A-kasser, Sort/Hvid

Michel Klos

Chefkonsulent
20180553