Nyhed

DAK om ændringsforslag til opholdskrav: Lille plaster på blødende sår

Et plaster på et stort blødende sår. Det kalder Danske A-kassers formand Torben Poulsen regeringens og Dansk Folkepartis nyeste ændringsforslag til opholdskravet for ret til dagpenge

Foto af Torben Poulsen

Regeringen og Dansk Folkeparti vil nu ændre kravet til, hvor længe man skal have været i riget eller i EU/EØS-land for at kunne modtage dagpenge. Ændringen betyder, at man skal have været i Danmark eller EU/EØS i syv ud af de seneste 12 år for at være berettiget til dagpenge, når forslaget er fuldt indfaset. I det oprindelige forslag var det syv ud af de seneste otte år.

Torben Poulsen anerkender, at ændringsforslaget vil medføre at færre vil blive ramt af opholdskravet. Men han understreger, at det ikke ændrer ved at opholdskravet i hele sin ide og struktur er uretfærdigt, unødvendigt og umuligt at administrere.

"Vores holdning er stadig, at opholdskravet bør droppes helt. Hele grundkonstruktionen ved opholdskravet er simpelthen forkert og uigennemtænkt. Det ændrer ændringsforslaget ikke ved. Ændringsforslaget gør, at færre vil blive ramt umiddelbart, men til gengæld bliver det endnu sværere at administrere. For nu skal medlemmerne ikke bare dokumentere deres ophold og om de er omfattet af opholdskravets undtagelser otte år tilbage, men hele 12 år tilbage", siger Torben Poulsen.

Torben Poulsenhenviser til, at ministeren i et Folketingssvar har redegjort for, at det er a-kassemedlemmernes eget ansvar at skaffe dokumentation for, at de har ret til dagpenge, hvis de mister deres job.

Danske A-kassers formand ser ændringsforslaget som et udtryk for, at regeringen og Dansk Folkeparti godt kan se, at de er på afveje med deres lovforslag om opholdskravet.

"I stedet for at lave semi-løsninger og komme med et plaster på et stort blødende sår, så burde de droppe opholdskravet fuldstændig. Selv efter ændringsforslaget vil mange medlemmer, der har betalt til a-kassen i årevis, blive straffet, fordi de er rejst ud i verden for at få viden og kompetencer, som de senere tager med hjem og beriger det danske samfund med. Derfor er opholdskravet stadig en virkelig dårlig idé".

Hvis ikke regeringen og Dansk Folkeparti vil droppe opholdskravet, så appellerer Torben Poulsen til, at de i det mindste udskyder beslutningen om at iværksætte det, til det er ordentligt gennemarbejdet.

"Lige nu bliver opholdskravet hastet og sjusket igennem med forskellige lappeløsninger og med et krav om, at a-kasserne skal administrere efter det om godt 14 dage. Jeg vil foreslå, at man i det mindste venter med at træffe endelig beslutning, og bruger tid på at lave et ordentligt og gennemtænkt stykke arbejde. Og at man får en ordentlig analyse og dokumentation af, om der overhovedet er et misbrug af dagpengesystemet for tredjelandsborgere. Det vil også være en god idé at vente og se, hvordan hele Brexit-forløbet lander".