Nyhed

Beskæftigelsesminister kaldt i samråd om opholdskrav

Regeringen vil sammen med Dansk Folkeparti indføre et såkaldt opholdskrav i dagpengesystemet. Beskæftigelsesministeren er nu kaldt i samråd om sagen

Troels Lund Poulsen


Fuldt indfaset betyder opholdskravet, at a-kassemedlemmer skal have opholdt sig syv ud af de seneste otte år i et EU/ EØS-land for ikke at miste retten til dagpenge.

Danske a-kasser advarer af flere grunde om et opholdskrav i a-kasse-systemet. Derfor bliver det glædeligt modtaget hos brancheorganisationen, at beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen nu er blevet kaldt i samråd om opholdskravet.

Det er Socialdemokratiet, der har kaldt ministeren i samråd. Baggrunden er, at lovforslaget vil medføre et enormt bureaukrati, og at det i praksis vil være umuligt for a-kasserne at kontrollere og dokumentere medlemmernes udlandsophold – både dem inden for og uden for EU/EØS-lande. Det vil blandt andet føre til, at ledige ikke vil få udbetalt dagpenge til tiden.

-Vi skal selvfølgelig værne om den danske velfærdsstat og om det danske dagpengesystem. Men der er allerede er række effektive værn i dag. Opholdskravet er fuldstændigt unødvendigt og vil gøre langt mere skade en gavn. Det vil ramme tusindvis af danskere, der har været i udlandet. Derfor er det positivt, at ministeren skal i samråd og forklare sig, men det skal ikke stoppe ved forklaringerne – det her skal stoppe ved at opholdskravet tages af bordet, siger formand for Danske A-kasser Torben Poulsen.

Han forklarer, at det er ren ønsketænkning fra politikernes side, når de tror, de kan indføre et opholdskrav, der kan administreres i praksis.

-Det kan ikke lade sig gøre at indføre et opholdskrav, der ikke drukner i bureaukrati og rammer tusindvis af danskere på helt urimelig vis. Og da det så tilmed ikke er nødvendigt med det værn, så skal vi slet ikke have det.

Det forventes at beskæftigelsesministeren fremsætter lovforslaget i løbet af oktober.

Demonstration imod opholdskravet

I december 2019 blev S-regeringen og dens støttepartier enige om at droppe opholdskravet allerede i forbindelse med finansloven for 2020.  Den 23. januar blev afskaffelsen vedtaget i Folketinget. Det betød, at opholdskravet blev afskaffet pr. 1. februar 2020. Herunder kan du læse om opholdskravet - fra start til afskaffelse