Dagpengereform

Tusinder vil miste dagpengene hver måned

Nye tal viser, at det store antal ledige, som hver måned står til at miste dagpengeretten fortsat ligger stabilt. Konkret betyder det, at op til 2.400 ledige hver måned risikerer at miste dagpengene. Årsagen er dagpengereformen, som halverede dagpengeperioden og fordoblede genoptjeningskravet.

2.400 forsikrede ledige risikerer at miste dagpengene hver måned, fordi dagpengereformen halverer dagpengeperioden fra fire til to år samtidig med at genoptjeningskravet er fordoblet fra et halvt til et helt år. Kombinationen af disse to stramninger betyder, at antallet af ledige, der mister dagpengene kommer til at stige voldsomt 1. januar 2013.

AK-Samvirke har i snart to år overvåget antallet af ledige, som ville have mistet dagpengene, hvis de nye regler allerede havde været gældende. Tallene taler deres tydelige sprog: Op i mod 2.400 forsikrede ledige er hver måned i fare for at miste dagpenge, fordi de har overskredet to års ledighed.

Oven i de 2.400 ledige vil der i første halvår af 2013 hver måned være mindst yderligere 1.000 ledige, der mister dagpengeretten. Det er de ledige, som får gavn af det ekstra halve år regeringen midlertidigt har forlænget dagpengeperioden med, men som det ikke lykkedes at finde et arbejde i det ekstra halve år.

Michael Svarer, professor i økonomived Aarhus Universitet, mener, at prognosen fint viser hvor mange ledige, der risikerer at miste dagpengeretten, hvis man ikke tager højde for, at de ledige f.eks. søger mere intensivt og bredere eller begynder at uddanne sig, når dagpengene er ved at slippe op. Han vurderer dog, at det er svært at give et præcist bud på, hvor mange ledige, som reelt vil miste dagpengeretten:

”Antallet af ledige, som vil miste dagpengeretten vil naturligvis forventes at blive lavere. Hvor meget lavere er dog svært at give et præcist bud på. Et øget fokus på tidlig indsats kan f.eks. ændre profilen af ledighedsforløb, således at flere kommer i arbejde. Så der er mange usikkerheder i det her.”

Trepartsforhandlingerne er en oplagt mulighed til at rette op på de ret brutale stramninger dagpengereformen medfører
Verner Sand Kirk

 

AK-Samvirkes direktør, Verner Sand Kirk, mener, at en bedre beskæftigelsespolitik og en ekstra indsats fra a-kasser, jobcentre og de ledige selv, vil reducere antallet, der vil miste dagpengene. Men han pointerer, at selvom det lykkes at redde f.eks. en tredjedel på målstregen, er det stadig omkring 2.000, der hver måned står til at miste deres forsørgelsesgrundlag.

AK-Samvirke: Problemet udskydes

Tallene får derfor Verner Sand Kirk til at opfordre arbejdsmarkedets parter og regeringen til blandt andet at bruge trepartsforhandlingerne til at finde en varig løsning på det store udfald. Indtil videre har regeringen midlertidigt forlænget dagpengeperioden for de ledige, som ellers ville have mistet dagpengeretten i andet halvår af 2012, med op til et halvt år.

”Den midlertidige forlængelse er god nok, men den fungerer jo i praksis blot som en foranstaltning, der udskyder problemet til 1. januar 2013,” siger Verner Sand Kirk, som efterlyser en varig løsning:

”Trepartsforhandlingerne er en oplagt mulighed til at rette op på de ret brutale stramninger dagpengereformen medfører. Som minimum skal genoptjeningskravet sættes ned fra et til et halvt år igen og der skal findes andre løsninger, som kan forhindre, at så mange ledige bliver ladt i stikken."

Jeg har spurgt beskæftigelsesminister Mette Frederiksen, som i sit svar fastholdte, at det vil være 2-4.000 årligt, som vil miste dagpengeretten
Ulla Tørnæs, arbejdsmarkedsordfører (V)

 

S: Konsekvenser for mange

Arbejdsmarkedsordfører for Socialdemokraterne, Leif Lahn Jensen, siger i en kommentar til prognosen, at tallene viser, at Socialdemokraterne havde ret i at den ændring som den tidligere regering lavede, ville få konsekvenser for rigtig mange:

”Derfor gav vi også muligheden for et halvt år mere på dagpenge, samtidig med at vi puttede penge i flere arbejdspladser via kickstartmidlerne sammen med vores energiforhandlinger. Vi prøvede dermed at sikre en del mennesker, samtidig med at vi forsøgte at skabe flere arbejdspladser.”

Venstre forholder sig til ministeriets tal

Venstres arbejdsmarkedsordfører, Ulla Tørnæs, siger til AK-Samvirke, at hun hele tiden har forholdt sig til de tal, Beskæftigelsesministeriet har oplyst for hvor mange som årligt vil miste dagpengene, når reformen er gennemført:

”Jeg har spurgt beskæftigelsesminister Mette Frederiksen, som i sit svar fastholdte, at det vil være 2-4.000 årligt, som vil miste dagpengeretten. Så indtil videre der er ikke noget, som giver mig anledning til at ændre mit synspunkt. Så jeg forholder mig stadig til Beskæftigelsesministeriets tal.”

Prognosen er omtalt i Jyllands-Posten, 30. april 2012

Michel Klos, Danske A-kasser, Sort/Hvid

Michel Klos

Chefkonsulent
20180553